Reporter Rosanna Robertsdottir på StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

Robertsdottir: "En solig karneval mot undergången"

Beskedet om att hennes mamma inte har cancer, fick reporter Rosanna Robertsdottir att stanna upp.

  • Publicerad 17:19, 25 jul 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Häromdagen blev det klart: min mamma har inte hudcancer. Den lilla gyllenbruna solfläck som tagit form på hennes näsa, är något som kallas lentigo. Vilket är helt ofarligt. Men innan hon kollade upp det hade vi ett gräl.

Jag fick nämligen veta att hon funderat i ett par ÅR på huruvida det kunde vara cancer. Då får du väl kolla upp det, fattar du väl, hur tänkte du nu!? I själva verket reagerade jag inte bara på hennes, utan på mitt eget, undanskuffande av bokstavligen livsviktig information. Kortslutning. Hur många gånger har det inte slagit mig att jag inte tagit upp den lilla fläcken?

I allmänhet kan jag undra vem jag varit idag om all den kraft jag omedvetet lägger på att ducka det som känns angeläget, istället gått åt något annat. Typ att agera.

STIGFUR: Semestertricket – bästa kärleksbarometern

I ett decennium har jag surat över att min mage verkar bestå av allt annat än muskler. Tänk om jag bara gjort några situps varje dag. Och hela gyckeltåget sladdar mot vår undergång i samma anda, sitter med take-away, heligt överens om klimatfrågans allvar. Åt helvete med det.

Nu hade det ju varit läge att ta det där osköna samtalet, eller haka på Greta Thunberg till LO, men jag drar väl till Nytorget utan solkräm och tar en sojalatte. Tjing!