Ebba Rosencrantz: reporter på Tidningen Liljeholmen/Älvsjö. Ålder: 30. Bor: Skanstull. Foto: Erik Simander

ROSENCRANTZ: Könsseparatism kan vara härligt

På ungdomsgårdarna dominerar killarna. Tjejerna vågar inte gå dit. Reporter Ebba Rosencrantz skriver om hur könsseparatism kan göra unga tjejer till queens i sina egna kvarter.

  • Publicerad 11:45, 23 feb 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Man fick nog av machokillar som stirrade, tog över och var aggressiva

I helgen vinterbadade jag på Pålsjöbaden, ett kallbadhus i Helsingborg. Här har män och kvinnor nakenbadat var för sig i över hundra år.

Att basta på gränsen till blodtrycksfall och sen bada i tvågradigt vatten tillsammans med enbart andra kvinnor är fantastiskt.

Det händer något när man slipper män, det är som att man plötsligt fått ett utrymme som man inte visste att man saknat. Det är befriande.

När det gäller just nakenbadhus är könsseparering extremt okontroversiellt. Ingen förväntar sig att man ska känna frihet i sin nakna kropp i närheten av en massa främmande medlemmar av motsatt kön.

Stadens nya giv för jämställdhet: Separatistisk grupp för bara tjejer

Det är svårare när det kommer till andra platser, som ungdomsgårdar. Förra veckan skrev min kollega Eva om gården i Hagsätra. Där har killarnas dominans gjort att tjejerna periodvis inte gått dit. Fått dem att stanna utanför musikstudion eller tv-spelsrummet.

Såhär ser det ut på många ställen. Ungdomsgårdarna har blivit könsseparerade rum där killarna sätter reglerna, och många är de stadsdelar som kämpar för att få fler tjejer att komma till gården.

Men det finns en motvikt, en mer positiv typ av könsseparering.

Längs linje 17 fick man nog av machokillar som stirrade, tog över och var aggressiva. Här startade stadsdelen Linje 17-gäris, ett eget sammanhang, bara för tjejer.

Nu är de ett 30-tal och med sina hoodies är tjejerna queens i sina egna kvarter.

”Det borde vara så att alla kan hänga tillsammans”, säger en av tjejerna. Och det är klart att det är så. Men tills det går, ta chansen att få en smak av hur det är med lite mera space.

Veckans känsla: Glad

Har precis upptäckt Växtgäris, en växtgrupp för tjejer på Facebook. Älskar att odla!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mjuktuffa Daniel målar för ett bättre samhälle

Nyheter "Generellt är jag trött på det här stelbenta" Daniel Solberg, den mjuktuffa killen som numera bor i Rågsved, tecknar och målar för att bryta normer.tisdag 23/10 12:09

Här tar nya grönblå styret över i Farsta

Nyheter Nu möbleras nämnderna om efter maktskiftet Moderaterna fick ta över ordförandeklubban och MP fick hoppa över till det blå laget. Det blev resultatet av årets val, även i Farsta stadsdelsnämnd.tisdag 23/10 11:44