Reporter Christoffer Röstlund, Vårt Kungsholmen, Stockholmdirekt. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Bara för att det är lagligt betyder det inte att det är okej

Om något inte bryter mot lagen – saknar det då helt nyhetsvärde? Reporter Röstlund om den dödsmatch som Stockholms bostadsmarknad utgör.

  • Publicerad 19:50, 7 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Jag har inte lust att svara på frågor. Jag har inte gjort något fel, det är inte olagligt."

En svada vi journalister är vana att höra när vi pressar för rakare rör. "Det här är enligt reglerna, vad är det att skriva om?", är en annan.

Så kan det vara. Personen har inte gjort ett juridisk snedsteg. Snarare något som kanske kan ses som klandervärt. Antingen ur moralisk synvinkel, eller så är det bara en fråga om sunt förnuft: du, är det här verkligen rätt och riktigt att göra mot dina medmänniskor, för att du kan?

Bara för att det inte bryter mot en konkret lag så innebär det inte att nyhetsvärde saknas. Tvärtom. Kanske är det just det som är värt att rapportera. Speciellt när det gäller det totala gladiatorspel som Stockholms bostadsmarknad utgör. Visst, det är inte en polissak, men är det här schyst att göra?

Här kan du läsa mitt gräv kring ett hyreshus på Kungsholmen, där en värd låtit folk bo på andrahandskontrakt år ut, år in. Nu är de uppsagda och deras lägenheter är nyrenoverade airbnb-lyor för turister.

Inte olagligt, försvarar sig den forna värden. Men måste bostad och kamp om kontrakt bli en dödsmatch, bara så att någon kan tjäna en peng?

RÖSTLUND: Jag får ångest av barn med dyra telefoner