Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Därför skriver vi mer om krogar än knivmord

"En man mailade mig och undrade hur vi förra helgen kunde dra på stort om en ny restaurang, och göra ett knivmord till notis intill. En rimlig fråga", skriver reporter Röstlund.

  • Publicerad 16:01, 25 okt 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Hårt versus mjukt. Lätt kolliderar med tungt. Mörker mot glättigt. Ja, nyhetsvärdering är knepigt. Även för oss som sitter vid spakarna. Ibland kan också vi säga "hur fan tänkte ni här" – till oss själva.

En man mailade mig och undrade hur vi förra helgen kunde dra på stort om en restaurang som övergett vegetarisk mat, och göra ett knivmord till notis intill. En rimlig fråga. Och som journalist ska man ta läsarna på allvar.

Svaret är att vi inte går loss på krim. På papper är det inte vårt fokus, eftersom när du får tidningen i brevlådan kan brottet vara tre dagar gammalt. Och något som på webben genererar en mängd snabba uppdateringar för att följa en händelseutveckling under några få timmar, kan när det kallnat kokas ned till en snabb summering på sex rader.

Är blixtar om blåljus din huvudgrej är det alltså bättre att följa oss här på StockholmDirekt, och lajka våra olika FB-sidor. I gammelmedia tenderar det att bli lite lättsammare nyheter varvat med den gråa vardagens granskande samhällsjournalistik.

Som hur byråkratiska byggförseningar kan skapa knas för en förskola. Det berör ett fåtal direkt, men det säger en hel del om Stockholm 2019.

30 barn kan bli av med sin förskola