OBS: bilden är ett montage. Foto: Erik Simander, montage Leo Goldberg

RÖSTLUND: Därför väljer jag att fira jul – själv

Om jag har ork och vädret inte är helt åt helvete masar jag mig till Bar Brooklyn. Annars kanske jag bara stannar hemma och knyter mig tidigt. Vilar ut, skriver vår reporter Christoffer Röstlund Jonsson.

  • Publicerad 19:00, 22 dec 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag tänker tillbringa julafton genom att i min ensamhet stirra in i väggen. Ni behöver inte skicka numret till Jourhavande medmänniska. Det är självvalt.

Jag ska lyssna på en bunt rediga vinyler, mycket Motörhead, läsa en Nick Cave-bok, och bära oerhört slappa mjukisshorts och en hängig munkjacka. Tv:n förblir av. Jag tänker inte se Kalle.

Mat? Snabbnudlar med chili, vitlök, tofu. Spenat och broccoli, såvida det gröna jag har i kylen inte hunnit gå ut.

Om jag har ork och vädret inte är helt åt helvete masar jag mig till Bar Brooklyn och kamrat Intos årliga julbar med "sjuttiotalsflum, smutsrock, dödspunk, emojazz, avgrundsgoth". Då blir det ett glas eller två. Annars kanske jag bara stannar hemma och knyter mig tidigt. Vilar ut.

Varför gör jag så här? Är jag galen? Ja, jo. Dels det. Och dels på grund av yttre omständigheter. Dottern är med sin mor den här julen, min enda andra blodsfamilj bor inte här, och min flickvän och jag är inte på den nivån att jag firar med hennes familj än.

Men allra mest är det för att jag, Christoffer, vill ha det så här. Och jag bestämmer själv över min lediga tid. Kom ihåg att detsamma gäller dig.

God jul, gott nytt år – gör vad du vill, det är lagen.