Reporter Christoffer Röstlund, Vårt Kungsholmen, Stockholmdirekt. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Ett bibliotek kan förnyas utan bokbål

Att det är kraftiga besparingar som är orsaken går inte att runda. Samlingen bantas, helt klart, och kritikerna har hatat rejält på Naddebo, och utmålat honom som ett bokbålsborgarråd. Men det finns en annan sida av myntet, skriver reporter Röstlund.

  • Publicerad 19:00, 1 dec 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

LCHF-kokböcker. Gamla körkortshandböcker som spelat ut sin roll efter lagändringar. Och manualer för Windows 98, på världens alla möjliga språk. Ja, det är sånt som gallrats ut från Internationella biblioteket när den brutalt utskällda flytten till Kungsholmen nu rullat igång.

Det är Helena Andersson, pressekreterare åt kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), som droppar litteratur som kasserats på historiens sophög. "Folk tror att det är värdefulla gamla böcker som sorteras ut, men det är sådant som blivit inaktuellt”, säger hon till mig.

Vi ska vara på det klara med att kulturbossen är mån om att bättra på sin image efter den aggressiva debatten kring flytten. Så visst, Anderssonskan vill nog gärna visa på att ingen skada är skedd för allmänheten.

Att det är kraftiga besparingar som är orsaken går dock inte att runda. Samlingen bantas, helt klart, och kritikerna har hatat rejält på Naddebo, och utmålat honom som ett bokbålsborgarråd.

Samtidigt kommer man inte ifrån att ett biblioteks bestånd alltid är i ständig utveckling. Och allt behöver faktiskt inte sparas för framtiden. Såvida man nu inte har en fetisch för antika mjukvaruinstruktioner på, tja, persiska.

Läs mer om det här.

Här är biblioteken som tvingas minska öppettiderna