Christoffer Röstlund. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Häxorna fick ingen time out – de brändes levande

Att likna #metoo med häxjakten för 400 år sedan, är riktigt korkat, anser reporter Röstlund.

  • Publicerad 11:14, 29 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Kvinnan är en häxa, oavsett vad hon gör

Roger Mogert fick gå och vårt avslöjande om hans miljonfallskärm blev en stor nyhet. Och en MP-topp har lämnat partiet och blivit politisk vilde i riksdagen. Båda tunga politiska namn som fallit efter anklagelser om sexuella trakasserier.

S-mannen Mogert och MP-toppen valde alltså att kliva undan istället för att ta en time out, annars en populär flykt för mäktiga män som trängs in i hörnet när kvinnor skriker "nu räcker det för fan!". Man tar en time out, alltså betald semester, och reser utomlands för att undkomma #metoo.

Just nu i Stockholms mediarelaterade kretsar är det många män som just försvinner. Tar en semester eller sjukskriver sig. Omgrupperar, känner behov av förändring, nystart, det var dags att göra något nytt va?

Postar bilder på sig själv i sociala medier liggandes på en strand, ackompanjerade av någon "ni tar aldrig mig"-kaxig caption. Vilket blir första lågprisbolaget att cyniskt casha in på det här med en #flyto-kampanj med billigt flyg till länder utan utlämningsavtal med Sverige?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I veckan avslutade Aftonbladet sitt samarbete med krönikören Staffan Heimerson. I en text jämförde han #metoo-vittnesmål av den sort som fällde S- och MP-politikerna med 1600-talets häxjakt i Salem och Stalins massavrättningar. Stark tobak. Men givetvis har Heimersons fans (män) nu skrikit sig hesa om just häxjakt då han fick foten på grund av en efterföljande intervju i Resumé, där den gamle skribenten uttryckte sig extremt förlåtande gällande våldtäkt. Ironiskt med tanke på att häxjakten var män som anklagade kvinnor för svartkonst. Kvinnan är en häxa, oavsett vad hon gör.

Men de kvinnor som anklagades för häxeri fick ingen timeout. De fick inte ens miljoner kronor i fallskärm! De fick möta döden i bålens flammor. Och Stalins partifiender skickades inte på chartersemester för att de kände att det var dags att göra något nytt i livet. De skickades till Gulag där det nya i livet bestod av att arbeta ihjäl sig på Sibiriens isvidder.

Så, kära män, kan vi alla bara chilla med att åkalla trollpackor och diktatorer när vi snackar om #metoo, och se det för vad det är: en tystnadskultur som äntligen dör sotdöden.

EPSTEIN: Där och då blev jag den våldtagna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.