Reporter Christoffer Röstlund, Vårt Kungsholmen, Stockholmdirekt. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Hyresvärdar borde synas mycket hårdare

Om en värd via en bulvan hyr ut i andrahand i åratal, för att lätt kunna vräka, då finns det ingen tillsyn om ingen reagerar, skriver Christoffer Röstlund Jonsson.

  • Publicerad 20:00, 17 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Vad är skillnaden mellan en krog och ett privatägt hyreshus? Ja, den förstnämnda kontrolleras av tjänstemän så att ägaren sköter sig. Kåken med boende: not so much.

Det säger juristen Johan som jag intervjuat i veckan. Vi snackar om bovar, bulvaner och airbnb på en hårt pressad bostadsmarknad, där ett förstahandskontrakt är en enhörning.

Jag har skrivit en hel del om krogbranschen. Där kan misstankar om att en bar via mellanhänder ägs av en skum person, göra att rätten att sälja spånk raskt ryker. Inspektörer granskar på eget bevåg sånt som verkar misstänkt. Och bulvaner: inte bra.

Staden pekar ut populär krögare som bulvan

Men om en värd via en bulvan hyr ut i andrahand i åratal, för att lätt kunna vräka, där finns ingen tillsyn om ingen reagerar. Vilket ofta sker först efter att någon tvingats flytta – och då är det för sent.

Varför finns det kärv kontroll kring krögare som kränger krök, men inte kring husägare som hyr ut hem? En stilla undran.

För övrigt: får ångest av 25-åriga Louice som jag också träffat i veckan. Vid 25 bast har hon redan hunnit driva reklambyrå, för att sedan helt utan utbildning bli en internationellt omtalad designer. Av bröllopsklänningar.

Vad fan har jag själv gjort med mitt liv?

Hajpad designer bakom ny bröllopsbutik i Stockholm

Jurist: Allt fler hyreshus tas över av airbnb