Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. Foto: Erik Simander

RÖSTLUND: Jag vill se Mad Max röja bland hipsters på Södermalm

Stolt svensk! I alla fall på bion. Reporter Röstlund spånar på vad han vill se nu när politikerna ska göra Stockholm till en filial av Hollywood.

  • Publicerad 16:53, 18 maj 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Volvon rullade in på vita duken och hela publiken jublade. Det var en riktigt risig rulle, amerikansk action på b-nivå som jag inte ens minns namnet på. Men det kvittade. Här, på Umeå filmfestival, hyllades den. Mycket tack vare just den där Volvon, en skåpbil modell Duett, som var i bild i cirka fem sekunder,

Salongen var fullsatt. Regissören var på plats. Och ja, han pratade mycket innan visningen om den svenska bilen, hur den hamnat framför hans kamera. Jag tror till och med att Volvon nämndes i katalogen, där den här filmen med allra största säkerhet benämndes med det kräkframkallande uttrycket ”kult”.

Banne mig om inte Volvon i stort var den enda anledningen till att filmen ens plockades in.

Ja, som ni hajar så utspelade sig den här historien långt innan HBO och internet i största allmänheten. På den tiden festivaler var enda chansen för oss som ville se ocensurerad nakenhet, grovt pippande och ultravåld. I ärlighetens namn var det ofta roligare att läsa om titlarna i programmet, än att faktiskt se dem.

Hur många japanska penisar som förvandlas till diamanthårda jätteborrar orkar man egentligen se? I svartvitt.

Men Volvo-episoden dyker upp i mitt minne efter att ha skrivit om Stockholms nya filmstrategi som ska göra oss till Sveriges Hollywood. Cineasten Mogert (S) säger att 08:or känner stolthet över att se sin stad i stora produktioner. Först tänker jag att vi borde kommit längre sedan jag hurrade över en satans jävla Volvo. Att fascinationen över att lilla Sverige syns i utlandet borde vara död 2017.

Vad är det att orda om, egentligen? Inte ska vi tro att vi är något här i Stockholm.

Sedan inser jag att jo, vi är faktiskt något här i Stockholm. Vi är i alla fall bättre än Göteborg. Så nog kan vi få unna oss en ”Game of Thrones”-episod inspelad på Skansen, eller att Mad Max hänsynslöst röjer bland mustaschtvinnade hipsters på Skånegatan.

Så nu fixar du det, Mogert.

Veckans känsla: Arg.

SL höjer priset på sitt kort. Igen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26