Christoffer Röstlund Jonsson. OBS Bilden är ett montage. Foto: Erik Simander, manipulering Christian Williamsson

RÖSTLUND: Mina öron blöder av allt julgnäll

Reporter Röstlunds enda jultradition börjar i november och sviker aldrig.

  • Publicerad 19:30, 20 dec 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jaha. Så blev det jul igen. Oundvikligen. Och det lär bli en jul nästa år också, såvida inte någon trycker på knappen. Eller; jul blir det ändå, den är ostoppbar, fast mänskligheten då får sitta på en global radioaktiv grushög och kolla på ers helighet Kalle Anka.

Hur som helst: jag är inte en man av sedvänjor. Men jag har en stabil jultradition som jag bryr mig om. Den börjar redan i november och sviker aldrig.

Den går ut på att lyssna på mina vuxna medmänniskor klaga på allt de tvingas göra just för att det är jul. Och herrejävlar, vad de gnäller! Mina öron blöder.

RÖSTLUND: "Alexander Bard tyckte det var ett toppenhärligt skämt"

För man skulle kunna tro att firandet och dess förberedelser sker under pistolhot. Vänner, bekanta och kollegor stönar över allt de måste göra. Umgås med den jobbiga rasistsläktingen som super för mycket, slava i  köket åt en otacksam familj för att laga otidsenlig slafsmat med döda djur, stressa mellan olika hem, tömma kontot och köpa onödiga prylar till folk man inte tycker om, stå ut med ditt, stå ut med datt, ha det allmänt jävligt för att kunna inbilla sig att man ändå njuter av 15 minuter mys mitt i ett tomterött pandemonium.

Är det värt det?

Är det värt ångesten och stressen att göra sånt man inte vill, bara för att leva upp till en guldskimrande bild av hur saker ska vara?

RÖSTLUND: Ironisk musik är fantastisk. Verkligen.

Som åskådare från sidlinjen kan jag säga att nej, det är det så fan heller. En av de bästa sakerna med att vara vuxen är att man får göra som man behagar. För att (typ) citera Aleister Crowley: ”Gör vad du vill är den enda lag som gäller för jul”.

För mig innebär det att jag firar med min bästis Ida, hennes valp och min mamma. Enkelt och avslappnat.

God jul på er alla. Må ni ta er ut helskinnade på andra sidan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.