Christoffer Röstlund Jonsson skriver om det obegripliga ordet "multiurban"

RÖSTLUND: Multiurbant betyder... absolut ingenting!

Att läsa säljfläsket för nya byggprojekt blir allt mer en bergochdalbana av... ja rena störtlöjligheter, skriver Christoffer Röstlund Jonsson.

  • Publicerad 15:30, 23 aug 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Vet du vad "multiurbant" betyder? Nej, inte jag heller. Men det är "ett boende i en storstad med nära access till andra storstäder", enligt en bostadsutvecklare. De beskriver sitt kommande mastodontprojekt Bromma Boardwalk (avslappnat namn) som just multiurbant.

I klartext betyder det att du blir granne med en flygplats. Och därifrån kan du då, japp, du anade det – ta ett plan till en annan storstad.

Bostadsrätterna säljs med en text där kontinenten alltid bara är 18 minuter bort. Bor du i Bromma Boardwalk så kan du när som helst njuta av "festivalsommar i Göteborg, Malmös bästa falafelrulle eller bärs i Bryssel". Hörde ni?! Bryssel! Med den lille pojken som kissar i en fontän! Superstark starköl! Ost! EU! Muuultiuuurbant!

Nya lyor i Bromma säljs in – med falafelrullar från Malmö

Nej, det är helt korrekt: multiurbant betyder absolut ingenting. Det är ett tomt ord, påhittat av ljusa och fräscha byråmänniskor, som vid första anblick får dig att fundera: "ja, det låter väl toppenhärligt och spännande, här, ta mina lånade fem miljoner för en tvåa!" Men när du börjar skärskåda ordet så förstår du att det är lika innehållslöst som kungafamiljens julprogram.

Hoho, är det någon hemma? Nähä.

Att läsa säljfläsket för nya byggprojekt blir allt mer en bergochdalbana av menlösa, fördummande störtlöjligheter. Det är DN:s gamla lovsång till teppanyakihällar, fast på ryssfemmor. Men tydligen fungerar det utmärkt. Till StockholmDirekt säger utvecklaren att sådana här texter lirar perfekt med deras målgrupp: människor som gillar liv, rörelse och "att ha pengar över till att resa". De är, kort sagt, "morgondagens urbaniter".

Vet du vad "urbaniter" betyder? Nej, inte jag heller. Men för mig är det numera en synonym till "fruktansvärt ocool".

Lyorna i The Bronze i Mariehäll tog slut på nolltid: "En lekfull antydning till The Bronx"

KÄNSLA: superglad

Min födelsedagsmånad har börjat och jag tänker fira 40 hela september lång. Först ut: ska bossa i Barcelona i helgen.