Christoffer Röstlund. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Mysteriet med Selma Lagerlöfs halva ansikte

Det var inte helt lätt men nu vet vi hur det ligger till med Selma Lagerlöf-statyn i Farsta, skriver reporter Röstlund.

  • Publicerad 11:20, 25 apr 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Men inte fan kan väl Selma Lagerlöf sakna halva ansiktet?! Det fattar du väl?"

Redaktionschef Hampus skrattar skadeglatt åt min fundering om att statyn kanske ska se ut som den gör, trots allt. Vad vet jag om konst, liksom?

Snabb recap: ute i Farsta står en halvt bortglömd staty av Selma Lagerlöf. Den invigdes 2001 av Familjebostäder. Men 2011 omvandlades tomten från allmännytta till bostadsrätt. Och skötseln av Selma glömdes bort. Så nu ser hon lite skamfilad ut.

Det skrev vi om förra veckan, att röster höjs i Farsta om att styra upp så Selma blir snygg igen och flytta henne, så hon hamnar på stadens mark istället för privat. Grejen för mig som aldrig sett statyn förr, var att avgöra hur mycket den förfallit. Viktigast: ska vänstra sidan av nunan verkligen vara... tja, typ borta?

Ett foto, från fel vinkel

Det här blev ett problem då det är det minst fotograferade konstverket i Stockholms historia. Konstigt, med tanke på att konstnären Willy Gordon är hyfsat känd. Du lär till exempel ha sett hans "Mötet" på Östermalmstorg.

På internet finns ett (1) foto – från fel vinkel, så vänstra sidan syns ej. Jag hörde till och med av mig till Stockholmsexperten Lars Epstein på konkurrenten DN, för att kolla om han hade något i sina arkiv. Men icke.

Så till slut får jag napp. Hos Familjebostäder, som har några väldigt suddiga pappersfoton från invigningen för 17 år sedan. En snäll pressperson fotar av dem med sin telefon och mailar över dem.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och jo då. Nog såg Selma fräschare ut när hon var ny. Men den där vänstra sidan av fejan ska vara lemlästad, som av en vinkelslip. Det är helt enkelt Willy Gordons stil.

För övrigt har den berörda bostadsrättsföreningen hört av sig efter vår artikel. De ska se om de inte kan snofsa till Selma en smula, i alla fall.

LÄS ÄVEN Därför förfaller Selma Lagerlös staty i Farsta

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.