Inte är det omöjligt att fixa AC på tuben, det går ju i Barca! Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Om Barcelona kan fixa AC på tuben kan väl vi!?

Sommarens svettexplosioner på t-banan har fått många stockholmare att önska AC. Varför ska det vara en omöjlighet för SL när det funkar för andra, undrar Christoffer Röstlund Jonsson.

  • Publicerad 10:21, 11 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Jag tycker att du ska kika på andra storstäder ute i Europa. Hur har de det? En polare till mig var i Paris precis, och han sa att det var varmt som in i helvete på bussarna”.

Så sa SL:s pressperson till mig för någon månad sedan när jag drog ihop ett knäck om temperatur och svett i lokaltrafiken. För visst, sommaren i Sverige suger, men i tub och på bussar är det ändå varmt som in i helvete, för att prata pressperson. Och vad vill folket i Stockholm ha? Jo: ropen skalla, AC åt alla.

Stockholmare: Stoppa svettfesten på tuben, SL!

Luftkonditionering i tunnelbanan är nu inget som lurar kring hörnet, även om röda linjen nästa år får en bunt nya vagnar som ska ha just det. Resten av t-nätet får tjacka solfjädrar. Hur som helst tog jag SL:s pressmästare på orden och kollade upp en annan storstad ute i Europa: Barcelona, där jag förra helgen åkte enormt mycket tunnelbana.

Min högst ovetenskapliga undersökning visar att AC:n regerar i lokaltrafiken i den spanska storstaden. Utomhus var det kring 30 grader, dag som natt. På tunnelbanetågen var det behagligt kyligt. Pendeln då? Jajamensan, där var det lika svalkande svalt. Nästan läge att dra på sig parkas och göra åkarbrasor. På perrongerna djupt under jorden var det dock så tryckande kvavt att en bastudyrkande finne gått ner på knä och bett om nåd.

Svettbomb i T-banan: "Vagnarna har ingen AC"

Men! Det går ju som bekant inte att få allt. Hellre varmt på perrong och svalt på tåg än den svenska modellen med luftfattigt svettbombande precis överallt. Nåja, SL kan i alla fall trösta sig med att de är billigare än lokaltrafiken i Barce... Eh. Hmmm. Vänta nu. Äsch, glöm det. Det var inget. Carry on SL. You do you.

Känsla: glad

Jag fortsätter att fira 40 hela september lång. Om två veckor ska jag basa i Berlin. Tänker nog åka tunnelbana där med, bara för att jämföra lite mer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.