Foto: Sacharias Källdén/Sophie Stigfur

RÖSTLUND: Polisen frågade mig vad en "becknarväska" är

Ålder är relativt. I ett rum fullt med russin blir medelåldersreportern Röstlund en auktoritet på hur dagens ungdom klär sig.

  • Publicerad 15:47, 14 mar 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Du där, du är ung! Vet du vad den sortens väska heter?"

Jag fyller 42 i år. Det är solklar medelålder, mitt mellan stork och lieman. Inte i närheten av ungdom. Men när polisinspektör Rothelius pekade på mig och bad om hjälp på grund av min låga ålder, ja då sög jag girigt åt mig av komplimangen på samma sätt som när jag blir leggad på Systembolaget. Jadå! Det händer fortfarande!

Nu kraftsamlar polisen mot äldrebrott

Nu bestod rummet i och för sig av folk dubbelt som gamla som mig, då temat var trygghet för äldre – polisen tipsade pensionärer om skydd mot brott.

Men i alla fall! Jag. Är. Ung.

Vad frågan gällde? En av seniorerna hade sett rekorderliga killar ha en liten väska tvärs över bröstet, nästan i armhålan, och undrade nyfiket vad en sådan tjuvsäker väska kallas?

Då fick jag upplysa polisen och de äldre om att det heter becknarväska, och att det sedan ett par år tillbaka är fashionabelt bland yngre herrar såväl som damer.

Vill ni veta varför det här är lite småkul, googla becknarväska. Annars kan ni bara läsa mitt reportage om hur polisen jobbar med äldrebrott.

RÖSTLUND: Hur mycket konst tål Kungsholmen?