Foto: Sacharias Källdén/MostPhotos

RÖSTLUND: Räck upp handen – vilka tror att vi klarar OS?

För politikernas OS-korståg, bevara oss! Reporter Röstlund drömmer mardrömmar om hur Stockholms haltande infrastruktur ska palla hundratusentals glada sportfanatiker.

  • Publicerad 19:39, 9 apr 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Låt mig berätta om en dag, vilken som helst. Inte unik för någon stockholmare. Ni kommer att känna igen er.

Jag tar tunnelbanan in från min Söderort som alla andra löneslavar. Knökat med folk. Det är det alltid åtta på morgonen, men jag lyckas sjanghaja en sittplats. Då blir det stopp i trafiken och vi står ett tag. Det sprakar i högtalaren, något mumlar, ingen hör. Sprak, sprak. Sedan rullar det igen efter några minuter.

Staden vill hyra ut OS-arenor till marknadspris

Lamporna slocknar. Inte konstigt egentligen, eftersom tåget precis som de flesta av stadens tåg är av droskmodell och byggt på 1600-talet. Det enda som lyser upp mörkret är skärmar. Jag stoppar undan min pocket.

Vid Hornstull kliver jag av. Rulltrappan upp är trasig. Det har den varit i en månad. En skylt säger att så kommer det att vara månaden ut.

På busshållplatsens digitala skylt med avgångar står det "out of order". Två röda bussar kör förbi. Det står "ingen påstigning" på dem. En blå buss kommer och blir på 30 sekunder fullare än en sjöman i Hamburg. Jag står kvar. Tänker på döden. Tar nästa blåbuss. Framme.

Bara en helt vanlig dag, inte alls extrem, utan snarare extraordinärt smidig med Stockholmsmått mätt.

Sträckorna kvittar. För att citera Dead Kennedys: ”This could be anywhere/This could be everywhere". I Stockholm, alltså.

Nu när ni läst den här korta, lättsinniga betraktelsen, och relaterat till fullo – vem av er tror att stan om sju år kommer att kunna hantera vinter-OS och hundratusentals och åter hundratusentals extra sportentusiaster?

Räck upp en hand.

Regeringen ger klartecken för OS i Stockholm