Reporter Christoffer Röstlund, Vårt Kungsholmen, Stockholmdirekt. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Stockholm är en Amish-by för mellanchefer

Ännu en som varit i Berlin, tycker att Stockholm är tråkigt, och skriver om det? Jajamensan! Reporter Röstlund gör just det, och jämför med polisens nya hårdare tag mot kaoset på huvudstadens trottoarer.

  • Publicerad 08:20, 6 apr 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag var i Berlin förra helgen. Ja, visst var det där en äcklig mening att läsa? Finns inget mer outhärdligt än en svensk som varit i Berliiin och ska skriva en betraktelse utifrån tysk vinkel, där Sverige är trist.

Men nu var jag ändå där och allt var verkligen coolare än i Stockholm, staden som säger att den vill vara en metropol men mest är en Amish-by för mellanchefer.

Bland skejtare, tigrar och astronauter

Det berlinska urbana landskapet ändras ständigt. När man kliver ut genom sin Friedrichshain-port har ivriga kulturarbetare jobbat natt och stöpt om väggar och elskåp med affischer och banal gatukonst.

Där är det posters med obskyra rockband, marknader, konstiga teatrar. Här är det Live Nation som klusterbombar om Foo Fighters sjuttonde arenagig. Om ett år.

Och framkomlighet är inget man bryr sig om. Cyklister, uteserveringar, reklam, blomkrukor, salustånd, lösa hundar som bajsar fritt, fan och hans moster. Men det kontrollerade kaoset tycks fungera och alla verkar tycka att det är okej.

Tvärt emot Stockholm. Här flödar klagomålen och polisen ska nu satsa extra hårt och slå ner på vilda västern på trottoarerna. Om polisens nya giv för att stävja buset som ställer ut gatupratare och möbler, kan du läsa mer om här.

PS: Vet ni vad man inte såg alls i Berlin? Elsparkcyklar. Tack och lov. Som sagt: det är ett Sverige, fast för vuxna.

Polis på offensiven mot blockerade trottoarer