Christoffer Röstlund. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: "Var är kulturelitens ryggrad?"

Avslöjandet om grova sexövergrepp i kulturens finrum är chockerande. Mycket för att folk med makt värdesätter bra stämning framför ryggrad, skriver reporter Röstlund.

  • Publicerad 15:22, 22 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I veckan avtäckte DN:s Matilda Gustavsson ett djupt skakande gräv om vår tyngsta kulturelit. En kulturprofil med täta band till Svenska akademien har i åratal begått sexövergrepp mot många kvinnor. Obehindrat. Folk i samma kretsar har sett mellan fingrarna medan han använt makt och pondus för att tafsa och våldta.

Gustavssons gedigna journalistik är chockerande läsning.

Att jag aldrig hört talas om kulturprofilen säger inte mycket. Vad jag vet om den svenska finkulturscenen ryms på en post it-lapp. Men den bild som skissas upp i artikeln är att det funnits gott om insatta människor som känt till mannen och hans övergrepp. Människor med lika mycket, om inte mer, makt och pondus som han själv.

När #metoo-stormen avtäcker missförhållanden i branscher som min egen, där maktförhållanden är skeva på grund av otrygga anställningar, det förvånar inte. Men att våra snobbigaste kulturhögdjur håller varandra om ryggen gällande övergrepp, är ändå skandalöst.

Att bibehålla god stämning bland gratisskumpa och kanapéer är tydligen viktigare för författare och poeter, än att ha ryggrad. Skäms.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.