Reporter Christoffer Röstlund, Vårt Kungsholmen, Stockholmdirekt. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Var ska vi bo när Stockholm hotellifieras?

Puts väck med vanliga hyresgäster, in med turister och företag, håva hem storkovan. Inget krångel. Förutom då för oss stockholmare som alltid bor här, såklart, skriver Christoffer Röstlund Jonsson

  • Publicerad 20:00, 24 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Hyresvärdar vill bli hotellägare. Det är det nya svarta i den sarkofag som Stockholms bostadsmarknad utgör. Puts väck med vanliga hyresgäster, in med turister och företag, håva hem storkovan. Inget krångel. Förutom då för oss stockholmare som alltid bor här, såklart. För var ska vi sova när huvudstaden hotellifieras?

För två veckor sedan skrev jag om att en kåk i Kristineberg blivit airbnb-helvete – läs den här. Efter det har det rullat in tips och vittnesmål om liknande upplägg på andra ställen.

Hyreshus har förvandlats till airbnb-helvete

Människor känner igen sig, har varit med om det själva, känner någon som känner någon. Man kanske i åratal har gått förbi ett gathörn och nu noterat att bostadshuset plötsligt inte är ett bostadshus, utan något sorts korttidsboende.

Jurist: Allt fler hyreshus tas över av airbnb

Det sticker i ögonen på människor som lever i en stad där man har större chans att skrapa fram en Trissmiljon, än att säkra ett förstahandskontrakt.

Här kan du läsa om ett av de många tips jag fått efter mitt förra gräv. På Drottningholmsvägen har en skrupelfri fastighetsägare struntat blankt i stadens avslag, och öppnat hotell ändå. Och vips har Stockholm blivit några hyreslägenheter fattigare.

Tomställt hyreshus används som hotell