Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Varför beter sig många 08:or som svin på sommaren?

Nöff! Nöff! Sommarstockholmaren är ett svin som tanklöst förstör sin egen offentliga omgivning. Hur kan dansken vara bättre, undrar reporter Röstlund.

  • Publicerad 19:00, 26 jun 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Matrester, plastkartonger, engångsgrillar, burkar, glasflaskor, cigg, bib:ar, blöjor. Sommarstockholmaren är en redig gris som förvandlar gröna ytor till skitiga tråg. Sedan bökar vi gemensamt bland avfallet.

Ingen tar ansvar, ingen bryr sig, alla lämnar sin dynga efter sig. Nöff nöff, vi är 08:or som älskar att slappa bland svällande sopberg och sprängfyllda sopkorgar.

Här är det redan rökförbud på uteserveringen

Sällan blir det så uppenbart hur sämst stockholmarna är på att värna det gemensamma, som när man besöker ett annat land. Nyligen var jag i Köpenhamn och kunde där samla på mig lite anekdotisk bevisföring. I tre stora parker förundrades jag över frånvaron av gränslöst svineri.

Inte en förpackning, noll kaffemuggar, knappt en fimp på backen. Trots massor av solande, hånglande, krökande, turistande människor. När jag ätit upp min pizza kunde jag snabbt slänga kartongen i en av många containrar.

Tydligen är det här resultatet av kampanjen ”Ren Kærlighed til KBH”, som sedan åratal får folk att ta hand om det man tagit med sig. Skulle det fungera här? Tillåt mig tvivla. Se bara på vår nyhet om att Blå lagunen, en populär badplats på Ekerö, nu tvingas stänga för att männ... förlåt, galtar och suggor från Stockholm uppför sig orimligt.

Nästa vecka är den nya tobakslagen här, som förbjuder samtliga askkoppar vid offentliga entréer. En hotellchef jag snackat med befarar en fimpexplosion på gatorna. Vad tror du?

Populär badplats stängs för allmänheten