Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. Foto: Erik Simander

RÖSTLUND: Vem vill inte betala 5 000 för att bo i en garderob?

Hyresvärdarna ska börja hetsjaga de som blir rika på att hyra ut i andra hand. Det är bra, tycker reporter Röstlund. Men hjälper det verkligen hans vän som tvingats flytta fyra gånger på ett år?

  • Publicerad 10:09, 4 maj 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Stockholm har ingen Tina Turner som med sexigt saxofonblås kan spritsa lite glasyr på dödskampen.

En av mina vänner bodde på fyra olika adresser förra året. Plus några soffor däremellan. Hon hyrde av kompisars kompisar och kompisars morsor, temporärt och under radarn. Posten fick hamna hemma hos släkten på annan ort. För skriva sig där hon kickade av sig skorna, det gick inte.

Min vän är förtvivlad, stressad, och saknar framtidshopp. Men som stockholmare blir du snabbt flyttproffs, van att kånka minimalt med ägodelar i resväskor och isblåa IKEA-kassar på tunnelbanan. Just nu hyr hon en garderob av en främling utanför tullarna. Där får hon vara kvar så länge hon vill – för 5 000 kr i månaden.

Ett standardpris. Inte alls i överkant i Stockholm idag. Och vem behöver livsutrymme och privatliv, egentligen?

Min egen bostadskarriär som inflyttad började långt ute i förorten, där jag fick hyra av min arbetsgivares pappa. Farsgubben hade inte bott i Sverige på många år, men han var fortfarande skriven där, i ett av Svenska bostäders miljonprogram. Jag fick ett schysst pris, nästan inget påslag alls, eftersom hans grabb var min boss.

Jag skriver ofta om det Thunderdome som bostadsmarknaden utgör. Och tyvärr lär jag få anledning att fortsätta göra det. För här finns ingen Tina Turner som med sexigt saxofonblås kan spritsa lite glasyr på dödskampen.

Här finns bara ren jävla ångest, misär och tänder som gnisslar i den sömnlösa midnattstimmen.

För var tar du vägen när den du hyr av i andra-, tredje-, eller fjärdehand, gör slut med sin snubbe och vill ha tillbaka läggan? Eller vill sälja bostadsrätten? Eller någon av de andra hundra andra anledningarna till att du sitter på tuben med dina isblåa IKEA-kassar. Igen.

Nu flaggar de kommunala bostadsbolagen för att de med blåslampa ska börja jaga hyresgäster som utan lov tjänar stora pengar på att hyra ut i andra hand (läs mer här). Och visst, det låter bra.

Det är skändligt att så många förvandlat bostadskatastrofen till en lukrativ svartinkomst på sidan.

Fast ännu bättre hade det varit om man fokuserat på att bota sjukdomen, och inte bara en av symptomen. Hugger du av ett av hydrans huvud får du snabbt två nya på dess plats.

Veckan känsla: ilsken

I Björkhagen har konstnärer satt stopp för 15 studentlägenheter. Anledning: lägenheterna skulle skugga deras atlejeer. I ett par timmar. I veckan. I december. Köpa lampor, kanske?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00

Farstaskola byggs ut och får högstadium

Nyheter Ska bli dubbelt så stor Hästhagsskolan i Farsta ska byggas ut. Planen är att skolan ska bli dubbelt så stor och få ett helt nytt högstadium när allt är klart.onsdag 23/5 17:50