Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 39. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism i banden Feral Brain, Riwen och DS-13. Foto: Erik Simander

RÖSTLUND: Volontären är en kvinna – vem hade kunnat ana?

Reporter Röstlund gör inte ett skit för att hjälpa flyktingar och andra som har det sämre ställt. Beror det på lathet, dumhet, eller på att han är en – man?

  • Publicerad 17:05, 3 mar 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag lägger min fritid på vin, kvinnor, sång, kickboxning, och att hjärndött bläddra mig genom Facebook och Instagram

Jag skulle kunna ha en nyanländ flykting boende hos mig. Jag bor ändå i en rätt rymlig tvåa och har bara barn på halvtid. Så varför ställer jag inte upp och erbjuder någon som flytt krig att kvarta under mitt tak?

Okej, att ha en inneboende är ett ganska stort ansvar ändå. Så vi skiter i det.

Men jag skulle kunna lägga min fritid på att hjälpa till med annat. När jag inte har barn så har jag ju all tid i världen. Då skulle jag kunna rodda med språkcaféer, läxhjälp, assistera nyanlända i sin kontakt med myndigheter och läkare eller bara få en ny kompis.

Fast nä, det gör jag inte heller. Jag lägger min fritid på vin, kvinnor, sång, kickboxning, och att hjärndött bläddra mig genom Facebook och Instagram. Trycka en tumme där, skicka en pussmun där. Ha en meningslös kommentarskonflikt om något värdelöst rockband. Så har ännu en kväll i soffan gått in i evigheten.

Så varför gör jag inget? Är det för att jag är... man?

I en artikel lyfter vi nu tre personer som ställer upp med hem och tid för att hjälpa krigsflyktingar. De är alla kvinnor. Och det är så det ser ut, rent generellt. Volontären är ofta en kvinna, något undersökningar och forskning visar. Det räcker att gå ut och besöka vilken inrättning som helst där folk i nöd får hjälp, för att kunna bekräfta det.

Det krävs ingen Einstein för att räkna ut varför det ser ut så. Det är omanligt att vara blödig och engagera sig i andra. Det är traditionellt kvinnligt att pyssla med empati och vård.

Det är lätt att notera att det ser ut så här. Det är ingen chockartad nyhet alls. Frågan är vad vi gör åt det. Så att det inte bara är kvinnor med nästa gång vi gör ett sådant här knäck.

De ger allt – när samhället inte räcker till

Veckans känsla: glad

Min 7-åring gjorde i veckan sin första egna flygresa. Det gjorde mig superstolt och väldigt glad, även om jag saknar henne enormt. Jag tröstar mig med enorma mängder kaffe.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00