Semester med tonåringar – som att gå i sirap

  • Publicerad 21:01, 18 aug 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Äntligen! Nästa vecka börjar skolorna igen.

Kanske särskilt uppskattat av oss tonårsföräldrar. Vi som överlevt semestern.

”Ååå ska vi åka till sommarstugan i år igen? Där finns ju inget att göra. Och inget wi fi!!”

Ni tonårsföräldrar känner säkert igen er. Lillungen som nyss tultade runt i blöjor har plötsligt blivit stor och vill absolut inte åka till Astrid Lindgrens värld eller upptäcka en ny lekpark. Men de jublar inte heller av över att se en konstutställning på något hajpat museum eller titta på en tusenårig ek. Och spannet däremellan känns plötsligt oväntat smalt.

”Alla andra åker utomlands, det gör vi aaaldrig.”

Att åka på utlandssemester är definitivt ingen mänsklig rättighet. När jag säger att jag minsann var 16 år innan jag åkte utomlands första gången tittar de medlidsamt på mig.

”Ja, men man reste ju inte så mycket förr i tiden.”

Nä. Stämmer.

När jag slutade nian fick min mamma den briljanta idén att vi skulle åka till den lilla orten Oberammergau i södra Tyskland för att se Passionsspelen – ”som ju bara gavs vart tionde år”.

Jag gjorde inte heller direkt vågen för en resa till ett i mina tonårsögon dötrist land för att se en teater om Jesu liv. Vem bryr sig, liksom? När jag tittar på bilderna ler jag inte en enda gång. Men landskapet var vackert.

Att inte gilla föräldrarnas semesterval ingår kanske i tonårsrollen. Eller val av aktiviteter, som med tonårsdöttrar måste planeras in tidigast klockan 13. Och det tar alltid en halvtimme extra att komma iväg, för det ska sminkas, plattångas och bytas topp minst två gånger – även om utflykten bara handlar om att åka och fika i grannbyn.

Nästa vecka börjar skolorna igen. Äntligen!

Men om 20 år kanske vi kan återförenas igen på något museum.

Obeslutsam

Är jag glad för att hösten snart är här eller ledsen för att sommaren är slut?

Fler nyheter i Vi i Väsby

Nu får Väsbyborna tycka till om arkitektur

Nyheter Kommunen vill veta hur du vill att framtidens Väsby ska se ut Hur vill du att Väsby ska se ut i framtiden? Det undrar kommunen som i veckan inledde en stor enkätundersökning bland Väsbyborna om arkitektur och byggande.tisdag 17/9 16:11

"Vi har hittills inte sagt nej till någon och det är vårt mål"

Sport MOTOCROSS. Crosskolan på Vikbanan lockar motorsugna barn och ungdomar varje onsdag UVMK:s populära crosskola fortsätter att öka för varje år. Trots ett stort tryck är alla välkomna att börja. – Alla som vill köra cross här ska kunna göra det, säger huvudansvariga Yvonne Arvidsson.tisdag 17/9 12:00

Rotebroleden fortfarande inte helt färdig

Nyheter Nattarbeten pågår Klart våren 2019 står det på skyltarna som omgärdar Rotebroleden – men än så länge pågår bygget på sina håll. Här är nya tidsplanen.tisdag 17/9 11:37
Stockholm Direkt