Semester med tonåringar – som att gå i sirap

  • Publicerad 21:01, 18 aug 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Äntligen! Nästa vecka börjar skolorna igen.

Kanske särskilt uppskattat av oss tonårsföräldrar. Vi som överlevt semestern.

”Ååå ska vi åka till sommarstugan i år igen? Där finns ju inget att göra. Och inget wi fi!!”

Ni tonårsföräldrar känner säkert igen er. Lillungen som nyss tultade runt i blöjor har plötsligt blivit stor och vill absolut inte åka till Astrid Lindgrens värld eller upptäcka en ny lekpark. Men de jublar inte heller av över att se en konstutställning på något hajpat museum eller titta på en tusenårig ek. Och spannet däremellan känns plötsligt oväntat smalt.

”Alla andra åker utomlands, det gör vi aaaldrig.”

Att åka på utlandssemester är definitivt ingen mänsklig rättighet. När jag säger att jag minsann var 16 år innan jag åkte utomlands första gången tittar de medlidsamt på mig.

”Ja, men man reste ju inte så mycket förr i tiden.”

Nä. Stämmer.

När jag slutade nian fick min mamma den briljanta idén att vi skulle åka till den lilla orten Oberammergau i södra Tyskland för att se Passionsspelen – ”som ju bara gavs vart tionde år”.

Jag gjorde inte heller direkt vågen för en resa till ett i mina tonårsögon dötrist land för att se en teater om Jesu liv. Vem bryr sig, liksom? När jag tittar på bilderna ler jag inte en enda gång. Men landskapet var vackert.

Att inte gilla föräldrarnas semesterval ingår kanske i tonårsrollen. Eller val av aktiviteter, som med tonårsdöttrar måste planeras in tidigast klockan 13. Och det tar alltid en halvtimme extra att komma iväg, för det ska sminkas, plattångas och bytas topp minst två gånger – även om utflykten bara handlar om att åka och fika i grannbyn.

Nästa vecka börjar skolorna igen. Äntligen!

Men om 20 år kanske vi kan återförenas igen på något museum.

Obeslutsam

Är jag glad för att hösten snart är här eller ledsen för att sommaren är slut?

Fler nyheter i Vi i Väsby

Kritik när skejtpark i Vilundaparken dröjer

Nyheter "Styret har gett arbetet låg prioritet" För drygt ett år efter sedan slog kommunstyrelsen fast att det ska byggas en skatepark i Väsby. Men ännu har inget hänt. Väsbyalliansen hänvisar till problem med placeringen i Vilundaparken.tisdag 18/2 16:10

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Nyheter Åklagare: Positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.måndag 17/2 15:37

Lista: Det här kan du göra i Väsby på sportlovet

Nyheter ✓Prova på jonglering ✓Träffa en gamer ✓Studsa i hoppborg Snart är sportlovet här! För barn och unga som är kvar i Upplands Väsby under lovet finns mycket att göra. Här listar vi några av aktiviteterna.måndag 17/2 11:00
Stockholm Direkt