Sophie Stigfur, reporter på StockholmDirekt och Södermalmsnytt, skriver om mötet med tre gymnasieelever som tröttnat på skolvärldens oförmåga att leverera rimlig sexualkunskap. Foto: Sacharias Källdén

Sjukt att lärare fortfarande inte kan prata sex

"Eftersom de vuxna inte klarar det så får vi göra det", säger eleverna som fått nog av skolans kassa sexualkunskap och nu lyfter upp frågan på agendan. Men vi borde inte behöva fler Greta Thunbergs för att förändra det vi redan vet är fel, skriver reporter Stigfur.

  • Publicerad 17:30, 4 jan 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Femton år efter att jag själv hade min enda lektion i sexualkunskap möter jag tre gymnasieelever på Södermalm. De är frustrerade över den minst sagt haltande sexualundervisningen de fått i skolan och har startat initiativet SNAF – Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick, för att lyfta fram allt det som skolundervisningen missat.

De fixar sexualkunskapen de själva inte fick

Samtycke, hur man tar reda på vad man tycker om, olika typer av sexualiteter, diskussioner om porr och könsroller, hur man säger nej, tja, lite småsaker sådär ni vet.

Samtliga kan bara minnas att de haft en enda lektion i sexualkunskap under hela sin skolgång. Jag glömmer aldrig min.

Det var en 40 minuter biologilektion i 8:an, där NO-läraren Göran, som var van att prata om Sveriges flora och fauna, nervöst beskrev hur ett ägg blir befruktat. Han avslutade genomgången med tystnad, tog sats och långsamt, som om han prövade varje ord, sa: "ja, eh, och så bör man vänta med att ja...göra DET". För att om man "ja...gör DET" för snabbt tillsammans med någon man tycker om, så finns det inget kvar att vänta på och då kan relationen ta slut innan den ens hunnit börjat. Låt stå! Slut på lektionen.

När jag pratar med eleverna, jämnåriga vänner och kollegor inser jag att jag trots allt kanske borde vara tacksam. De flesta beskriver hur lektionen (ja, i singular) helt tagits över av grabbar i klassen som, hetsade av varandra, brölat om hur äckligt det är med kroppshår på tjejer och hur hett det är med analsex.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att det verkar ha hänt cirka ingenting på femton år på det här området i skolan, trots ökad medvetenhet om allt från olika könsidentiteter till #metoo, är minst sagt deppigt. Det är en jävla tur för oss alla att krigarna på Sjölins gymnasium nu täcker upp där skolan så häpnadsväckande totalt fortfarande misslyckas att leverera – och lyfter upp frågan på agendan.

Men att sexualkunskapen har brister är väl i ärlighetens namn ingen superöverraskning. Lika lite som att vi satte kaffet i vrångstrupen av chock över klimatkrisen när 15-åriga Greta Thunberg lyckades kasta hela världens strålkastare på problemet.

"Oj men jisses, är det så illa ställt!?" tänkte gissningsvis inte jättemånga.

För vi vet ju.

Lika mycket som vi vet att unga tjejer och killar behöver mer hjälp från vuxenvärlden för att lotsas in i övergången från barndomen till ett liv som sexuellt aktiv.

Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englunds kamp är viktig, inspirerande och förtjänar applåder. Men som jag önskar att vi inte behövde barn som påpekar brister vi redan vet att vi har, innan vi gör något åt dem.

JARNLO: Varför hånas Greta som vill rädda jorden?