"Man kan ta flickan ur Småland, men aldrig Småland ur flickan." Foto: Privat/Mostphotos

Småland i mitt hjärta

  • Publicerad 20:58, 16 jun 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Man kan ta flickan ur Småland, men aldrig Småland ur flickan."

Mina kära kollegor skulle vara de första att skriva under på detta påstående.
Ett stående skämt på redaktionen är min förmåga att alltid - på något märkligt sätt - hitta en Smålandskoppling till de jag intervjuat eller det jag skrivit om.

När konsthallschefen på Marabouparken i Sundbyberg skulle sluta var det för ett chefsjobb på Kalmar konstmuseum. När jag intervjuade damerna på Picchus café i Upplands Väsby visade det sig att en av dem har en svägerska i lilla Totebo, en pytteliten håla utanför den något större hålan Hjorted. Och när ett byggbolag visade upp sina klimatsmarta hus på Eds Allé i Väsby var de naturligtvis byggda i lilla Gullringen utanför Vimmerby, där jag växte upp. Behöver jag säga att ingen på redaktionen var förvånad?

Och så där fortsätter det. Trots att jag nu varit upplänning i större delen av mitt liv är Smålandsarvet starkt som en gammal seg bonde. Det är väl inte för inte som Smålandssången avslutas med ett hoppfullt: "Tro att de steniga tegar må bära skördar som skänka åt ålderdom ro." En smålänning ger aldrig upp. Vi tar bara fram ett större spett.

Och folk som jag lärt känna i vuxen ålder verkar också ha märkt av detta starka arv. I helgen hade några vänner fantastiskt nog fixat en "hon har fyllt jämnt men fixade aldrig någon fest-överraskningsfest".

Temat? Småland, så klart. Det bjöds på isterband och landskapsöl, servetterna pryddes med linnea och middagen avslutades med ett quiz där en Smålandsmästare skulle koras. Men alla vet väl vad att ta "tabberas" är, att Agnetha Fältskog i Abba kommer från Jönköping och hur många Ikeavaruhus som finns i världen.

Eller?

Överraskad

Trodde inte att man kunde fylla samma antal år två gånger. Tack för överraskningsfesten!

Fler nyheter i Vi i Väsby

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt