Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

Snart brakar ilskan loss mot elsparkcyklarna

Det kommer ta hus i helvete när elsparkcyklister tar över innerstan i vår, tror redaktionschef Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 20:00, 27 nov 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Så var 200 nya elscootrar utställda lite här och var i stan. Limegröna den här gången, så att ingen ska missa dem. För er som ändå har missat, här är en snabb resumé.

I början av september ställde företaget Voi ut drygt 500 elsparkcyklar i Stockholm. Alla över 18 år kan hitta och låsa upp dem med hjälp av en app i mobilen. När batteriet är urladdat lämnas sparkcykeln precis där den är. Sedan börjar scooterjakten för mellan 50 och 100 jägare som kör runt i skåpbilar, samlar in de urladdade tvåhjulingarna, laddar dem och ställer ut dem igen.

Det här gäller för el-scootrarna i Stockholm

Det här har på kort tid förändrat stadsbilden i Stockholm. Överallt står och ligger elsparkcyklar. Ibland prydligt uppradade, men lika ofta bara sorgligt lämnade vind för våg. I Stockholm, där det krävs ett samråd för att sätta upp en ny parkbänk, känns detta chockerande oreglerat. Närmast anarkistiskt!

Och det kommer bara fortsätta. Enligt staden står 10-15 aktörer i kö för att ställa ut elscootrar, elcyklar, elmopeder och elmoppebilar runtom i stan. Det kommer att ta hus i helvete i vår.

Barn kör runt på de nya hyr-elscootrarna

Fotgängare kommer vara ursinniga över att elsparkcyklister susar fram i 24 km/h på trottoarer. Bilister kommer raljera över att de ser töntiga ut och är i vägen. Polisen kommer rasa över att de inte kan trafikreglerna. Cyklister kommer bli förbannade över att stressade scooterjägare parkerar sina skåpbilar i cykelkörfält och ifrågasätta hur miljövänligt det är att det krävs så mycket bilåkande för att hålla sparkcyklarna rullande.

Låter det som en överdrivet dystopisk framtidsbild av ett oskyldigt och miljövänligt fordonsalternativ? Kanske, men är det något som rör upp känslor i den här stan så är det kampen om gatuutrymmet.

Emils jobb: Jaga el-scootrar

Nya hyr-elscootrar ska ta över stan

De ska göra sparkcykeln cool – för vuxna