Sophie Stigfur, reporter på Södermalmsnytt och StockholmDirekt, om dagens antiklimax på Live Nations pressträff. Foto: Sacharias Källdén/Sophie Stigfur

STIGFUR: PR-tricket får oss att sucka åt jättefestivalen

Stämningen vibrerade bland branschkollegorna i foajén inför den presskonferens som skulle avslöja den gigantiska nöjesnyheten. Det slutade med pyspunka, skriver reporter Sophie Stigfur.

  • Publicerad 14:15, 30 maj 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Den tyngsta musik- och livenyheten någonsin i Sverige – detta vill du inte missa!".

När konsertarrangören Live Nation i förra veckan skickade ut sin pressträff-inbjudan till landets redaktioner var det med ett minst sagt eggande innehåll. Vad skulle kunna ha fått den luttrade konsertbjässen att dra till med så stora ord? Är Michael Jackson återuppstånden? Ska Madonna bli kulturborgarråd? Nämen, ABBA på Friends! De har återförenats såklart! Så måste det vara!

När stunden så i dag var kommen, vibrerade stämningen bland branschkollegorna i foajén på Mosebacke. Skulle Agnetha, Anni-Frid, Björn och Benny själva vara på plats?

"Jag kommer inte släppa in någon förrän om exakt fem minuter, ni kommer förstå själva när ni kommer in", säger värden med något lurigt i blicken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stampar otåligt på stället. Så är det dags. Ett fyrtiotal journalister flyger raskt uppför trapporna. Jag tror mig ta en smart genväg, som visar sig leda till en återvändsgränd. Fan också. Blir jag sist på bollen nu?

När jag väl hamnar rätt möts jag av glitter i lila och guld. Uppradade champagneglas. Söker febrilt efter tecken på den kommande världsnyheten. Kameror riggas, mikrofoner testas. Det surras bland reportrarna. "Vi har ju redan förberett en artikel med ABBA", säger min soffgranne. "Vi också!" säger jag och ytterligare en journalist i kör.

Så ser vi den. En affisch med texten Lollapalooza Stockholm. Det bidde ingen återförening och världsturné med ABBA. Det bidde en festival. Nästa år. På Gärdet. Vilka artister som ska spela står ännu skrivet i stjärnorna.

"Maybe we can get ABBA?" skämtar festivalens grundare från scenen. Skrattsalvorna: något ansträngda. Uppföljningen "It would be fun if we could get Howlin' Pelle" rådde inte precis heller bot på pyspunkan som tycktes ha fått hela den molokna journalistkåren att krympa med någon decimeter per skalle.

Stockholm blir värd för jättefestival från USA

Att en internationell och hyllad festival för första gången äntrar Stockholm är förstås inget att sucka åt. Kanske kan våra blasé axelryckningar snarare ses som ett tecken på att stadens kulturliv trots allt mår rätt bra.

Frågan är bara vilka superlativ Live Nation har kvar att ta till om eller när ABBA faktiskt återförenas på riktigt? "Den jättesuperdupertyngsta musiknyheten EVER!". Tippar hur som på något sämre uppslutning nästa gång.