Sophie Stigfur, reporter på StockholmDirekt, om situationen kring parkallén vid Katarina Bangata. Foto: Jannie Flodman/Sacharias Källdén

STIGFUR: Stadens mellanmjölkslösning i SoFo är oroande

"En stad där parkbänkars existens enbart berättigas om rätt klientel sätter sig på dem, torde inte vara önskvärt för någon i längden", skriver reporter Sophie Stigfur efter sitt reportage om kriminella som spridit skräck i SoFo.

  • Publicerad 20:00, 20 okt 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"På den åtta meter långa träbänken var det förbjudet att sitta. För hur skulle det gå, om alla elever skulle sätta sig där samtidigt?"

Under den senaste tidens arbete om stök på och omkring stödboendet Pelikanen har jag dragit mig till minnes ovanstående dikt av Lars Andersson både en och två gånger.

Så har kriminella satt skräck i SoFo

Situationen i området under det senaste året har upplevts skrämmande. Men det som många pekat ut som händelsernas epicentrum är inte boendet, utan den lilla allén med parkbänkar vid Katarina Bangata ett stenkast bort. Det har blivit en samlingsplats för, förvisso precis vad det är till för: samvaro mellan Söderbor. Med den lilla detaljen att samvaron många gånger inneburit narkotikaförsäljning, skadegörelse och våld.

Debatten är inte ny

BÄNKARNA MÅSTE BORT! har en folkhop högljutt skanderat. Andra har menat att en bänkflytt inte löser något – förutom att det flyttar ett samhällsproblem utom synhåll.

Diskussionen om inkluderande vs. exkluderande stadsdesign är inte ny.

Stadens lösning i det här fallet: borttagande av två av totalt fyra bänkar. Huruvida detta är en ultrasvensk mellanmjölkskompromiss utan tillfredsställande resultat för vare sig det ena eller andra syftet eller något som faktiskt gör skillnad, råder det delade meningar om. Mer om detta kan du läsa här.

Men en stad där parkbänkars existens enbart berättigas om rätt klientel sätter sig på dem, tror jag inte är önskvärt för någon i längden.

Så har kriminella satt skräck i SoFo