Sophie Stigfur. Foto: Sacharias Källdén

STIGFUR: Vad händer med gatukonsten vid ett maktskifte?

Den politiska majoriteten i Stadshuset har sett till att det skapats både lagliga graffitiväggar och muralmålningar – men vad händer vid eventuella maktskiften? frågar sig reporter Stigfur.

  • Publicerad 12:21, 13 nov 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Fastighetsägare som bjudit in gatukonstnärer att måla om portarna på Östermalm, lärare som graffat på väggarna för att piffa upp Södra Hammarby-skolan och en ny flera meter hög muralmålning på Södermalm.

Förra veckan rapporterade vi på StockholmDirekt om flera nya graffitisatsningar runt om i staden. När den rödgrönrosa majoriteten kom till makten 2014 var det med beskedet att med buller och bång avskaffa alliansens nolltolerans mot gatukonst. Och även om det tagit tid för majoriteten att realisera den nya hållningen i praktiken, finns nu två lagliga väggar på Södermalm. I fredags invigdes ytterligare två väggar i Tensta och under 2018 lär det bli ännu en i Farsta. Inför det stundande valåret väcks dock oundvikligen funderingar kring vad som skulle ske med satsningarna vid ett maktskifte.

C har svängt i frågan, men M, KD och L står fast. Från talarstolen i kommunfullmäktige har Erik Slottner (KD) tydligt förkunnat: vid en borgerlig valseger ska väggarna bort. Frågan är vad som i så fall händer med de tre muralmålningar som smackats upp runt om i staden i år, och de ytterligare tre som planeras under 2018? En satsning som knappast rimmar med alliansens paroll, att staden inte ska stödja några verksamheter ”som väcker intresse för gatukonst”.

Kommer muralerna saneras från husfasaderna, i nolltoleransens namn? Och om vi fyra år senare ånyo står inför ett maktskifte, pallar de rödgrönrosa göra om satsningen, med risk för att den än en gång spolas bort? Stockholms konstliv kan hamna i ett minst sagt förvirrat läge, där staden står med sprejburken i ena handen – och högtryckstvätten i den andra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.