Foto: Claudio Britos

THÅSTRÖM: Ibland är utrikesnyheter de mest lokala

Det är sällan som utrikespolitik tar plats på nyhetssidorna i en lokaltidning i Stockholm. Men förra veckan möttes världarna.

  • Publicerad 11:39, 3 dec 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Förra veckans mest omtalade nyhet, förutom inrikesminister Dambergs ogenomtänkta jackinlägg på Instagram, utspelar sig både i utrikespolitiken och på hemmaplan i Huddinge.

Den relativt nytillsatta försvarsministern i Irak, Najah al-Shammari, visade sig nämligen vara svensk medborgare, skriven i Huddinge och under utredning för bidragsfusk. Medborgarskapet har bekräftats av pressekreteraren hos försvarsminister Peter Hultqvist, men dementeras av Iraks försvarsdepartement, som förbjuder dubbelt medborgarskap för ministrar.

Men historien har ytterligare en aspekt. I Irak pågår massiva demonstrationer mot regeringen, där hundratals civila uppges ha dödats. Och försvarsministern pekas på många håll ut som högst ansvarig för våldet mot demonstranterna.

Under veckan meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att ministern, utöver bidragsbrott, även utreds för brott mot mänskligheten. Detta är möjligt just eftersom han är svensk medborgare.

Det är sällan som utrikespolitik tar plats på nyhetssidorna i en lokaltidning i Stockholm. Men många Huddingebor, och andra stockholmare, följer dagens rapportering från Irak, Iran, Turkiet, Chile och Afghanistan, för att nämna några exempel, noggrannare än den från sin hemkommun. Just den här veckan möttes de världarna.