Foto: Claudio Britos

THÅSTRÖM: Kräv en oas i varje förort – eller ordna en själv

  • Publicerad 17:30, 24 jan 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

”Det finns inget att göra i den här trista förorten, det finns ingenting här för oss”. Så sjöng ett punkband från södra Stockholm i en av sina första låtar från 1979. Och förortstristessen verkar vara konstant. När vi pratar med unga i våra områden är ”Vi har ingenstans att vara” en av de saker vi oftast får höra.

Javisst, det finns fritidsgårdar. Men öppettider, inriktning och stämning passar inte alltid alla.
Då blir det lätt häng i centrum eller på biblioteket istället. Och då uppstår konflikter och negativa spiraler.

Det såg George Tanouss direkt när han kom till Norsborg efter flykten från Syrien och ett par vändor runt om i Sverige, med tillfälliga jobb och boenden. Så han övertalade centrumägaren att låta honom ta över en tom lokal i centrum och öppnade ett spelkafé – med halva priset för ungdomar under 18. Om satsningen går hem hoppas han utöka till andra centrum längs röda linjen.

Några stationer bort på tunnelbanelinjen, i Sätra, har Sätrabon Lena Ölander öppnat en fritidsgård för äldre ungdomar som hon driver ideellt tillsammans med de unga själva. I Bredäng driver Robin Aygün föreningen Ung Arena för Skärholmens unga. Medlemmarna i punkbandet var med och startade en egen kulturförening för unga i sin ort.

Det är kanske inte så konstigt att det ofta är de boende själva som vet vad som behövs i deras område. Och där har kommunen och stadsdelen en chans att ta sitt ansvar – att se till att det får det stöd de behöver för att kunna göra just det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android