Foto: Claudio Britos

THÅSTRÖM: När locket läggs på drabbar det oss alla

"När en kommun, eller någon annan myndighet, säger sig vara tvungna att skydda individen från deras egen vilja att få sina historier berättade i media och använder det för att komma undan granskning, då har vi ett problem", skriver Hanna Thåström i en krönika.

  • Publicerad 16:41, 5 sep 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Vi har ingen skyldighet att svara på dina frågor”. Så svarar Huddinges kommundirektör Camilla Broo när hon blir uppringd av HuddingeDirekts reporter.

Nej visst. Ingen har egentligen skyldighet att svara när en journalist ringer och ställer obekväma frågor. Medier har inget tvingande mandat.

Så när Huddinge kommuns högsta ansvariga tjänsteperson väljer att inte svara på frågor om hur kommunen valt att hantera hemlösa Barbro Arbouz situation och hänvisar till individens integritet, trots att Barbro vill att hennes historia berättas i media, så gör hon inget formellt fel.

Men när en kommun, eller någon annan myndighet, säger sig vara tvungna att skydda individen från deras egen vilja att få sina historier berättade i media och använder det för att komma undan granskning, då har vi ett problem. Inte bara vi som journalister som hindras i vårt arbete, utan även vi som samhälle i stort.

Varför valde kommunen att placera en person i ett pågående missbruk på ett boende med nolltolerans mot droger, ett beslut som i praktiken tvingar henne till hemlöshet?

Det svaret kan vi inte ge er.

Artikeln om Barbro Arbouz och intervjun med Huddinges kommundirektör kan du läsa här.