Josefine Thureson Kämpe, reporter Foto: Mikael Andersson

THURESON: Vad händer nu när vi tvingas att sakta ner?

"Den här krisen ger oss en chans att observera oss själva, skapa nya vanor och ta tag i idéer." skriver reporter Josefine Thureson Kämpe.

  • Publicerad 16:59, 9 apr 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Många av er läsare sitter nog, som jag, hemma i karantän just nu. I mitt fall har jag fått lite hosta som kommer och går …

I allt detta kaos kan jag inte låta bli att fascineras över hur vi reagerar på den här isoleringen – vad den gör med oss.

Efter att ha hållit på med meditation i flera år har jag insett att vårt sinne är ständigt ockuperat av tankar. Tankar som de flesta av oss är omedvetna om. Vi är också dåliga på att vara i nuet, eftersom vi ständigt distraherar oss med saker och tar emot hundra olika intryck varje dag.

Så... vad händer när vi tvingas sakta ner? När allt tystnar? Har vi modet att titta ärligt på oss själva och vårt liv? Kan vi få syn på våra dolda egenskaper, drömmar och talanger?

Vi ser det redan. Människor som tänker utanför boxen för att bidra till att lindra krisen. Den plötsliga ansvarskänslan som väckts i oss. Medkänslan till våra riskgrupper. Gemenskapen.

Tiden är värdefull. Den är begränsad, för alla. Den här krisen ger oss en chans att bli medvetna om det, att observera oss själva, skapa nya vanor och ta tag i idéer.

Häromdagen hörde jag att Isac Newton kom på gravitationslagen när han satt i karantän under pesten. Så, vad gör du med din tid?