Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

Vår lättsamma pizzatävling gick över styr

"Plötsligt var vi Södermalms egen Guide Michelin. Det gjorde mig stolt! Men glädjen förbyttes snabbt i prestationsångest", skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om pizzatävlingen som urartade.

  • Publicerad 09:00, 1 jan 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"Jag lovar dig, de fuskar. Jag har bevis. Ni måste stänga ner tävlingen."

Det är torsdag morgon och de där tre missade samtalen visar sig vara från en lokal pizzeria på Kungsholmen. Några dagar tidigare har vi startat en omröstning på vår sajt om var stadsdelens bästa pizzeria finns. En lättsam tävling där vi med glimten i ögat skulle slå fast svaret på en av de mest frekvent ställda frågorna i lokala Facebookgrupper.

Den uppriktiga glädjen och stoltheten hos Café Dello Sport, som vann utmärkelsen när vi körde tävlingen på Södermalm, gav mig en föraning om att pizzeriorna själva tog tävlingen på stort allvar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det gjorde mig stolt! Plötsligt var vi Södermalms egen Guide Michelin. Men glädjen förbyttes snabbt i prestationsångest när vi rullade ut tävlingen på fler håll och pizzerior började ringa och fråga hur omröstningen gick till. Anklagelser om taktikröstning kunde jag enkelt parera genom att hävda att de pizzerior som lyckas få sina gäster att gå in rösta också kan antas ha nöjda kunder.

Men när den upprörda pizzabagaren på Kungsholmen tröttnade på att jag inte trodde honom när han sa att grannpizzerian fuskat, sa han. ”Då ska jag be alla mina anställda gå in och vinna omröstningen åt oss. Håll koll på din hemsida.”

Klart: Här finns Östermalms bästa pizza

Sagt och gjort. Rösterna för pizzerian han ringde från sköt i höjden på nolltid. Vi fick stänga ner tävlingen. Ridå. Men i andra stadsdelar lät vi tävlingen rulla på. Så när vi nu stolt presenterar vinnarna lagom till nyårsdagen, a.k.a. stora pizzadagen, kan vi samtidigt garantera er att vi inte har en aning om någon av dem har fuskat. Men den uppriktiga glädjen hos vinnarna får mig att tro och hoppas att de vunnit för att de gör jäkligt god pizza –  inte för att de knäckt fuskkoden på vår sajt.

Klart: Här finns Södermalms bästa pizza