Mary Juusela, grundare Lika Olika-metoden Foto: Åsa Olsson

Vi och dom i klassrummet

Rasten är slut. Ytterkläder hängs upp på krokar och ytterskor kastas hastigt av.

  • Publicerad 19:26, 5 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Allt börjar hemma vid köksbordet.

Några elever är snabbare än andra. Enstaka drar sig för att återvända till klassrummet då livet där ute i friheten hägrar.

Men nu är det är dags för lektion. Nu ska alla samlas. Vi och dem. Dem och vi. Barn från centrum, barn från landsbygden, barn med pengar, barn utan pengar, barn med andra ursprung, barn med generationer i Enköpingsmyllan, barn med drömmar, barn fyllda av hopplöshet.

Nu ska de vara tillsammans. Sida vid sida. Och lära för framtiden. För sig själva och för landet Sveriges väl och ve. Frågan är bara, hur ska det gå till?

Det är en fantastisk möjlighet att få befinna sig på skolor runt om i Sverige. Att få börja dagen på skolgården, gå i korridorerna, sitta i skolmatsalen och ta en kaffe i personalrummen.

Tack vare mitt toleransarbete Lika Olika får jag jobba i närmare bestämt drygt 50 grund-och gymnasieskolor. Sju av dessa skolor ligger i Enköping.

Jag lär mig av dem som är där, skolpersonal och elever, kring utmaningar och möjligheter. Och tydligt är, tyvärr, att utmaningarna är många. Ingen har nämligen tänkt på att det som sägs hemma vid köksbordet färdas ut i lokalsamhället, och formar det. Och det handlar om fientlighet mot det mesta och de flesta.

Jag träffar elever som har ADHD och tvingas uppleva klasskompisar som skriker dem i öronen tills de går sönder, bara för att det är ”kul”.

Jag pratar med barn som inte får vara med på rasten eftersom deras föräldrar inte äger tre bilar och bjuder på dyra resor under loven.

Jag ser barn som är rädda för att gå till skolan, för de ska möta fördomar om deras föräldrars ursprungsländer.

Och allt ter sig mycket märkligt. Har vi vuxna glömt bort att vi leder vägen? Att vi måste ge verktyg, tolkning och sammanhang till barn och ungdomar som tvingas möta alla olika i skolan?

Till mig berättar skolpersonalen att de mest grundläggande sociala färdigheterna saknas när de tar emot eleverna. Skrik, bråk och fula ord är vardag. Hur ska utbildning, det alla är där för, överhuvudtaget kunna ske?

Rasten är slut. Eleverna i St. Ilian, Skolstaskolan och Grillby skola samlas. Nu måste de klara av att sitta sida vid sida. Och allt börjar hemma vid köksbordet. Med oss föräldrar som vägvisare.

Mary Juusela

Grundare Lika Olika utbildningar som utbildar Sverige i tolerans tillsammans med skolor, företag och kommuner. Mary är uppvuxen i Bålsta, gick gymnasiet i Enköping samt bor i Upplands-Bro kommun.

Läs mer på: www.likaolikametoden.se

Blogg: http://likaolikametoden.se/wps/blogg-mary-juusela/

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Insändare: Liberalerna säger ja till att sälja Ena Energi

Krönika Det har gjorts flera utredningar om Ena Energis framtid. På Kommunfullmäktige (KF) den 11/12- 17 beslutades med stor majoritet att ge Enköpings kommuns moderbolag AB (EMAB) i uppdrag att gå vidare...fredag 8/6 10:04

Insändare: Stoppa försäljningen av Ena Energi, säger personalen

Krönika Inför debatten i kommunfullmäktige kring försäljningen av Ena Energi vill vi, personalen i bolaget, passa på att ge vår syn. Området kraftvärme är komplext och det tar många år att förstå helheten....fredag 8/6 10:04

Vill inte vara någons nödutgång

Krönika Jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg vidare mot nästa destination. En stund av lugn innan nästa check-in, nästa tullkontroll, nästa take-off. Trodde jag...torsdag 3/5 18:51