"Varje samtal gav en inblick i någon annans liv, om än bara en mikroskopisk skärva av deras vardag." Foto: Jannie Flodman

WIRÈN: En vanlig dag i Söderort – det räcker för mig

  • Publicerad 12:00, 5 aug 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Medan regnet öser ned över ett närmast ödelagt torg sitter 23-åriga Muhammed djupt nedsjunken i en bok, till synes omedveten om sin omvärld. Åtminstone tills han avbryts av en reporter och en fotograf som berättar att de jobbar med konceptet ”tidning på en dag”.

Vi frågar nyfiket hur det är att bo i Sköndal och snart handlar samtalet om hur Muhammed flytt från Afghanistan och hamnat i Stockholm, staden han hört skulle vara brutal och kall men som visade sig vara motsatsen. Jag noterar att boken som vilar i hans hand beskriver hur filosofi kan vidga perspektiven när vi ställs inför svåra livsfrågor och tänker att Muhammed helt säkert ställts inför flera svåra livsfrågor än de flesta i hans ålder.

Vår dag i Söderort var fylld med den här sortens spontana samtal. Vi träffade filmfantasten Sandra, klottersanerarna Abd och Muhanad, konstintresserade Malin, tomatälskaren Pekka. Inte minst mötet med bagaren Adam i Skarpnäck dröjer sig kvar. Han som jobbar från klockan tre varje natt och aldrig tvekar inför att låta barnen få bakelserna de vill ha, även om de inte har pengar så det räcker. Den sortens medmänsklighet kommer alltid betyda mer för ett område än politiska utspel om hårdare tag eller fler kontrollanter i tunnelbanan.

Varje samtal gav en inblick i någon annans liv, om än bara en mikroskopisk skärva av deras vardag. Inga frågor var skrivna på förhand och ingen mötesplats hade avtalats. Uppdraget var att skildra en alldeles vanlig dag – och jag älskade det. Dagen i Söderort och människorna vi träffade där blev en tydlig påminnelse om varför jag vill arbeta som reporter.

Möt bagaren Adam, klottersanerarna Abd och Muhanad och Sköndalsbon Muhammed.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.