16 rappare från Botkyrka på sex minuter - Aki om nya videon som är lååångt ifrån lagom

”Botkyrka… Fast än livet kan vara orättvist, så finns kärleken alltid här”. Rapparen Aki har samlat 15 talanger från Botkyrka som du ska ha koll på. I en och samma musikvideo!

  • Publicerad 17:36, 13 maj 2016

Rapparen "Aki" Aleksi Swallow, också medlem i gruppen Labyrint. Foto: Stina Mathiessen

– Jag och Masse ville låta de yngre talangerna ta plats och synas. Det finns så många bra rappare här. Ska vi göra en låt om Botkyrka kändes det rätt att dra in fler.

En efter en går de loss mellan snygga drönarbilder över Botkyrka. Etablerade artister och unga talanger från Alby och Fittja. Norsborg till Halunda. Storvreten och Tumba.

Vad tänker du om mixen?

– Det finns så många fler än de vi fick med. Men vi kan inte göra låten hur lång som helst. Det finns garanterat potential över till en Botkyrka del 3.

Vad handlar låten om?

– I den första versionen ville jag och Masse berätta lite mer om det positiva. Remixen blev lite annorlunda. Folk körde mörkare verser. Det var inget planerat. Det bara blev så, folk skriver vad de har att skriva om. 

Vad tänker du om den balansen, det positiva och negativa i Botkyrka?

– Man ska inte blunda för problemen. Samtidigt är det mycket kärlek i låten. Oavsett om man pratar om det negativa är det i slutändan positivt att visa upp alla talanger som finns här.

Vad betyder Botkyrka för svensk hiphop, tror du?

– Mycket! Utan folket i Botkyrka hade vi inte kommit dit vi är idag. Det var här allt började, med The Latin Kings. De har South Bronx i USA där hiphop startade. Vi har Botkyrka.

Vad betyder svensk hiphop för Botkyrka?

– Också mycket. Innan jag flyttade hit visste jag vad Botkyrka var, tack vare Latin Kings. Jag visste inte riktigt vart det låg, bara att det var ett område som liknande stället jag växte upp på. Svensk hiphop har hjälpt att promota både det positiva och negativa. 

Det finns en del kritiker som säger att hiphop förstärker negativa stereotyper och ger ungdomar dåliga förebilder. Vad tänker du om det?

– Det där är bara ignorant. Ta tag i verkligheten och de problem som finns, istället för att kritisera folk som gör konst av verkligheten. Det är något hiphop fått kriga med i alla år. Det är alltid hiphop, reagge och svart musik som ska stå till svars. Andra artister med kontroversiella texter kommer undan. 

LÄS OCKSÅ: Aki: Hiphop är inte problemet

I låten rappas om stenkastning, vapen, droghandel och hat mot polisen. Finns det inte en risk att ungdomar tar efter sina förebilder?

– Man ska inte underskatta musik. Man tar till sig det man känner igen sig i. Inte tvärtom. Du blir inte gangster på riktigt, bara för att du lyssnar på gangster rap. Tror man det underskattar man ungdomarna.

Finns det någon särskild bland Botkyrkas unga talanger som du tycker vi borde ha extra koll på?

– Det finns flera. Måste jag nämna en så blir det Sami Alamien. Varje gång jag ser han försöker jag övertala honom att skriva på svenska. Det här är första gången, han brukar kicka på engelska. Han har något speciellt, en av mina favoriter!

Vi har ambition och jag svär att alla vet det
Vi har större drömmar än verkligheten
Vi har eldsjälar - vi har solidariteten
Söder om söder - vi är Storvreten

Rawda

Artisterna i "Botkyrka del 2"

Aki, Alby

Rawda, Storvreten

Adam Kanyama, Norsborg

Sarsari, Fittja

Segen, Alby

Sami Alamien, Alby

Shuno G, Storvreten

N, Fittja

Zaza, Norsborg

Nilo, Tuna/Storvreten

Nano, Storvreten

Rami, Storvreten

DeAbiLen, Fittja/Alby

Ibbe Alby, Alby

Daniel Boyacioglu, Norsborg

Akiiki, Fittja