Skriver för mamma. "Jag har lovat min mamma att jag ska vara en framåt kille för att kunna nå mitt mål", skriver Ali Zardadi i sin bok som handlar om saknaden efter hans mamma. Hon har inte läst den än. Men en dag ska han översätta boken till dari och skicka den till henne. Foto: Sara Ringström

Ali flyttar saknaden till pappret

"Vet du mamma, när jag kramade dig förut tyckte jag att jag kramade hela världen, eftersom du är min värld" skriver Ali Zardadi, 17 år, i sin bok Jag är en flykting.

  • Publicerad 16:56, 21 mar 2017

Ali Zardadi öppnar dörren till lägenheten i Alby där han bor han med sin mamma, pappa och syster sedan drygt ett år tillbaka. Han kallar dem så för att de är så snälla, förklarar han. Hans biologiska mamma och två yngre bröder är kvar i Afghanistan.

Han hör inte ifrån dem så ofta. Men saknar dem varje dag. Den saknaden handlar hans nya bok Jag är en flykting om.

– Alla säger att det är fint skrivet. Men jag tänker att det är inget speciellt. Det är en vanlig text.

Ali började skriva boken på svenska efter bara tre månader i Sverige. Då var det inte tänkt att bli en bok. Han var bara tvungen att skriva för att kunna hantera sina känslor, förklarar han.

– Den första tiden pluggade jag till två-tre på nätterna. Jag älskade att lära mig nya ord.

Här ville han ta den chans han aldrig fått i Afghanistan. Han hade bestämt sig för att så fort som möjligt lära sig språket för att kunna börja på "ett riktigt" gymnasieprogram. För att göra sin mamma glad.

– Jag ville kämpa i mitt land också, men det var svårt. Sverige är ett bra land för att plugga. Det finns bibliotek, språkkaféer och snälla människor överallt, säger han.

Han berättar om lärare som rättat hans texter och om hans mamma i Sverige som gav honom idén att samla texterna i en bok.

Flera har sagt åt honom att han är stark. Den styrkan kommer från hans mamma, menar han.

– Jag är hennes enda hopp. Så jag måste kämpa.

Hon vill att han ska bli läkare. Han vill att hennes önskan ska gå i uppfyllelse, men är rädd att han inte är rätt person eftersom han har lite svårt för blod. Själv skulle han hellre bli lärare och författare.

– Men jag gör det för att det är mammas ord.

De har inte setts sedan de abrupt rycktes ifrån varandra för drygt ett år sedan.

Han, hans mamma och två bröder hade flytt Afghanistan några dagar tidigare. Tillsammans med en grupp på omkring 200 personer hade de lagt sig för att försöka sova innan de skulle korsa gränsen till Turkiet. Det var mörkt, så Ali visste inte var de var, berättar han.

När gryningen kom såg han bergen titta fram. Sedan såg han iranska soldater komma emot dem. Folk började springa. En kille tog tag i hans arm och bad honom följa med. Ali tvekade. Han ville ju inte lämna sin familj. Men killen sa att hans pappa skulle ta hand om dem.

– Vid gränsen upptäckte jag att mamma och mina syskon inte var med. Jag blev jätteledsen och orolig. Det var den svåraste tiden i mitt liv, säger han och sänker blicken.

– Jag funderade, går jag tillbaka kommer jag inte hitta dem, nej jag kan inte gå tillbaka!

Han kom till Sverige ensam. Först efter tre månader fick han kontakt med sin mamma igen.

Nu tror han inte att hans familj kommer kunna komma till Sverige. Än vet han inte heller om han kommer att få stanna här.

När han skriver blir saknaden efter mamma lite lättare att bära.

– Om jag sparar allt i hjärtat mår jag inte bra, då vill jag inte träffa kompisar, men när jag flyttar det till pappret då känns det lite bättre.

Sidorna i boken är utskrivna på biblioteket. Där har han också fått hjälp att binda ihop dem med tejp och ge boken i ett omslag.

Han hade inte tänkt ge ut den, men sedan han sett vilket genomslag den fått på Facebook överväger han att höra av sig till ett förlag. Flera har frågat varför de inte kunnat hitta den på biblioteken, berättar han. Ett 20-tal personer har istället fått den via mejl.

– De sa att de ville ha en fortsättning. Det gav mig jättemycket inspiration.

Bild till läsaren. "Vi läste en bok i skolan, Vinterviken, den gav jättemycket inspiration. Jag började tänka på hur man kan beskriva olika situationer. Jag brukar tänka länge på hur jag ska kunna uttrycka mina känslor. Jag vill kunna ge en bild till läsaren", säger författaren Ali Zardadi. Foto: Sara Ringström

Några av Alis tips för att lära sig svenska

Lyssna på svensk musik när du har tid. Lyssna på de låtarna som har text och försök lyssna noga hur du uttalar orden.

Titta på svenska filmer. Många filmer finns med svenska texter. Det är bra att lyssna och läsa samtidigt. ”Alla älskar Alice”, ”Jag och Johan” och ”Älska mig”, är bra filmer som du kan kolla på.

Skriv! Skriv ner viktiga ord eller bra meningar i din ordbok så att du kan använda dem när du behöver.

Var sugen på att höra! Det betyder att lyssna på svenska elever i skolan, hur de använder bisatser och hur de bygger upp meningar.

Var ute i svenska samhället! Ta dig ut från den plats som behåller människor från samma land med samma språk. Det betyder att hitta svenska kompisar eller prata svenska med dina kompisar.

- ur Jag är en flykting

Krönika: Kan du förstå att allt känns hopplöst?

Jag har fått stanna i Sverige, gått klart skolan, gått universitet, blivit läkare och börjat jobba. Är inte rädd längre för nån kommer skicka mig till kriget igen. Det finns inte krig och otrygghet i livet längre.

Mamma är glad, hon kommer få träffa sin son efter många år igen. Hennes son är inte som förut längre, han har kämpat mycket, klarat sig själv, fått klara sin utbildning och är läkare nu. Han fick hämta sin mamma och syskon till en trygg plats nu. 

Hennes son är glad för mamma och syskon behöver inte vara rädda längre. Behöver inte sluta drömma om framtiden. De bor ju på en trygg plats nu. 

Nu vet jag hur känns det när man är på tåget med mamma och syskon, ta ett djupt andetag och lägga huvudet i mammas famn och kolla på fina hus och vackert hav när tåget rullar. 

Mardrömmar har tagit slut och det har blivit lätt att somna på nätterna. Behöver inte vara orolig om mamma och syskon längre. Får spela fotboll utan att tänka på om någon kommer utvisa dig och du inte får spela fotboll med kompisar längre. Kan spela musik utan att vara rädd att straffas. 

Det var en dröm bara. När jag vaknade var inte drömmen sann. Allt var som förut. Blev jätteledsen och gick till balkongen och grät mycket. Klockan var halv tre på natten. Det var kallt ute. Tänderna började skaka. Himlen är mörk och gråter med mig. Den mörka himlen påminner mig om mammas ord som sagt ”När du saknar mig kolla på fina stjärnor i himlen, för jag kollar heller.” 

Men det fanns ingen stjärna i himlen utan det gråter bara och regn börjar komma in i balkongen genom ett trasigt fönster.

Jag kommer tillbaka till sovrummet och vill tända lampan men det är svårt att göra det för rummet är mörkt och jag kan knappt se. Rummet blir ljust när jag tänder lampan. Jag börjar kolla på mammas bild som står på skrivbordet i sovrummet. 

Tårarna rinner, när jag går fram för att ta bilden blir det svårare att behålla tårarna. 

Kan du förstå hur ledsen jag känner mig och kan du förstå att allt känns hopplöst?

Det enda jag önskar är att få leva i fred och frihet tillsammans med min familj. 

Detta handlade om mitt liv och mina känslor, men det är inte bara min historia utan vi alla bära samma rädsla och oro för framtiden.

Ali Zardadi

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.