Chris Hilli: Äldre människor är så vackra

Som tioåring fick hon sin första kamera. Under karriären har hon fotat mängder av musiker och artister. Finlandssvenska fotografen och Hallundabon Chris Hilli ställer nu ut sin foton av äldre Botkyrkabor, på Suptopia i Alby.

  • Publicerad 13:28, 4 dec 2015

Du kommer känna igen mig iom att jag har TRE blå långa slingor i håret.” har hon skrivit i ett mejl inför vårt besök. Nu syns hon därinne i myllret av besökande skolbarn, med sina blå slingor, runda glasögon och en väst i fårskinn. Några av barnen hoppar upp i en soffa formad som ett hjärta. Chris Hilli plockar genast upp kameran hon har hängande kring halsen, och plåtar.

Hon föddes 1948 i finska lappmarken, gick i finskspråkig skola men hade svenska som modersmål. Uppväxten med mamman och mostern talar hon varmt om.

– De levde ut sin kreativitet och förverkligade sina idéer. Under 50- och 60-talen ordnade de bussresor till Sverige, så att finnar kunde köpa billigt kaffe. Min moster var också en av Nordfinlands bästa tennisspelare. Hon startade en idrottsförening 1929.

Bälgkamera från 20-talet

Som tioåring fick Chris Hilli sin första kamera, en bälgkamera från 20-talet.

– Jag plåtade alla barnen hemma på gården. När jag lämnade rullen till fotohandlaren i stan sa han ”Oj, vilka bilder!”. Det kommer jag aldrig att glömma.

Även musiken har spelat en central roll i Chris Hillis liv. Första gitarren var gjord i plywood, kostade 52 kronor och beställdes från Ellos i Sverige.

– Den var otymplig och med en stränghöjd som gjorde att jag blödde på fingertopparna när jag spelade på den. Strängarna var hårda och vassa. Jag började ta privatlektioner och åkte spark i 40 minusgrader till gitarrläraren, minns hon.

1962 flyttade familjen till Stockholm och några år senare startade Chris Hilli trion Mosquitos. Men den akustiska folkmusiken de spelade tilltalade henne egentligen inte.

– Det här var när Joan Baez och Bob Dylan var stora i Sverige, men jag gillade ju egentligen inte de mesarna. Så jag köpte en röd elgitarr istället och började repa med en ny grupp.

Parallellt med musicerandet jobbade Chris Hills som fotograf för olika tidningar och skivbolag, som Green Light Records. Hennes fotografier har publicerats i tidningar som Saxons, Hennes, Svenska Dagbladet samt i flertalet olika ”Pop-böcker”.

Legendarisk fotoskola

Under 60-talet studerade hon foto på Christer Strömholms legendariska Stockholms fotografiska skola. Under en period pluggade hon också psykologi på universitetet. På senare år har Chris bland annat dokumenterat rehabiliterings- och stödverksamheten inom Botkyrka kommun.

Känslorna till Botkyrka är kluvna.

– Kommunen som natur- och kulturområde är helt fantastiskt. Och här finns en mångfald av människor. Men den svenska som talas här är katastrofal. Många invandrare flyttar härifrån för att barnen ska få gå i bättre skolor och lära sig bättre svenska.

Flera av mötena med olika Botkyrkabor har hon fångat på bild.

– Vissa av personerna känner jag, andra inte. Jag tycker om detaljer, att gå på med kameran. Äldre människor är så vackra. Jag jobbade inom psykiatrin under en period och har en bild i huvudet från Långbro sjukhus, när jag såg en äldre, naken kvinna med alla sina rynkor. Jag blev alldeles fascinerad, vilket liv hon hade levt!

Hon har fler projekt på gång, men inget hon vill avslöja. Efter en allvarlig bilolycka för många år sedan lider hon ibland av ”hjärndimma”, vilket gör att hon inte minns eller orkar lika mycket längre.

– Jag vill egentligen bara fotografera och ha en stab runtomkring mig som gör allt annat pill.

Subtopia och utställningen

Subtopia är ett kulturhus i Alby, Botkyrka kommun, där artister, filmproducenter, cirkuskompanier, konstnärer, ideella föreningar och andra kreatörer förverkligar sina idéer.

Subtopia är en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka, och ska fungera som ett centrum för kommunens satsning på kultur och kreativa näringar.

Sedan 2010 driver Subtopia även Hangaren, en scen för samtida cirkus.

Chris Hillis fotoutställning heter ’’Människor i Botkyrka’’ och visas på Subtopia. Utställningen pågår fram till den 15 januari.

Följ Chris Hilli på Instagram: chilli_fotograf

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.