Syfantaster. Carolina Alvear Bello och Ulrika Norée vill att hela Globen en dag ska fyllas av människor som gillar att sy. Men till en början skapar de event för omkring 25 deltagare på Scandic hotell i Kungsens kurva. Foto: Sara Ringström

Så gär du Carolinas en-minutskjol: 1. Sy på en tryckknapp på kanten av tyget. 2. Svep det om dig som en kjol. Foto: Privat

Så gör du Ulrikas tio-miunterströja:1. Klipp ut en stor fyrkant. 2. Klipp två hål för armarna i mitten och sy fast ärmarna där. 3. Knäpp koftan med en säkerhetsnål. Foto: Sara Ringström

De gör syjuntan hipp (igen)

Ulrika Norée och Carolina Alvear Bello har skapat Symester Deluxe, en modern, lyxigare version av syjuntan. Nu planerar de nästa tillfälle att träffas för alla syintresserade – målet är att fylla Globen.

  • Publicerad 12:32, 9 dec 2016

Den traditionella syjuntan erbjuder sällan nya möten. Det menar syfantasterna Ulrika Norée och Carolina Alvear Bello. De vill skapa en plats där människor från hela landet kan mötas och sy tillsammans. I en miljö som också är lite lyxig.

– Här behöver man inte känna varandra innan, man får möjlighet att åka iväg och bara fokusera på att sy. Här kan man ta en paus och gå på spa. Eller gå till bion och titta på en film och sprätta sömmar, säger Carolina där hon sitter i foajén till Scandic hotell i Kungens kurva.

I september anordnade hon och Ulrika ett första event på hotellet.

– Det var jätteroligt. Det blev mycket sysnack, men också mycket annat. Alla hjälpte varandra och flera hittade nya vänner, säger Ulrika.

På Symester Deluxe är alla välkomna, men till det första tillfället kom det inga manliga deltagare. Det vill Ulrika och Carolina ändra på.

Nu förbereder de ett nytt tillfälle i Kungens kurva i mars. Därefter vill de ta eventet till Umeå och Göteborg.

– Sedan tänker vi fylla Globen, säger Ulrika och skrattar.

Ingen omöjlighet, menar hon. I jobbet har de märkt av ett ökat intresse för att sy sina egna kläder.

– Jag tror det har blivit lite hippt. Folk vill hitta tillbaka till det här igen, säger Ulrika.

– Och sociala medier gör att fler får kunskap, säger Carolina.

Plaggen behöver inte se ut som i butik, menar de.

– Enkla saker. Det älskar vi. Allt behöver inte vara så perfekt, säger Ulrika.

För dem började intresset för att sy redan som barn. I dag jobbar de tillsammans i en sybutik i Kungens kurva. Sömnaden tar upp en stor del av deras liv. Båda bär plagg de sytt själva.

– Att sy är lite som meditation. Och man kan göra allt!, säger Ulrika.

Deluxe

Nästa Symester Deluxe-event annordnas
25 till 26 mars 2017 på Scandic hotell i Kungens kurva. Den som vill vara med kan mejla en anmälan till info@symester.se.

Syjunta eller syförening?

Syjunta kallas det när en grupp träffas för att umgås samtidigt som de till exempel syr, virkar eller broderar ihop.

Till skillnad från syföreningar är syjuntan ingen formell organisation eller förening, utan den består ofta av ett antal vänner som träffas regelbundet. Vanligtvis är deltagarna kvinnor som träffas hemma hos varandra.

Ordet syjunta ska ha förekommit första gången 1897. Det blev ett vanligt sätt för kvinnor att umgås under början och mitten av 1900-talet.

Inflyttningen till städer under seklets sista decennier gjorde att syjuntan förlorade mycket av sin funktion som social mötesplats.

Men kring millennieskiftet fick syjuntan ny popularitet bland yngre kvinnor i storstäderna.

Källa: Wikipedia