De öppnar upp sagobokens värld

Det var en gång en utställning… Den som besöker galleri Lyktan från den 28 februari kommer att välkomnas in i sagans värld. Besökarna får där följa med på en resa från år 1235 och fram till i dag.

  • Publicerad 13:28, 20 feb 2015

Snart ska väggarna i galleriet i Skogås centrum kläs med en berättelse om sagoboken. Det blir som en bok på väggen, berättar Kerstin Olsson Grönvik, en av initiativtagarna.

– För sagan har alltid funnits och kommer nog alltid att finnas. Den tar sig bara olika former, säger den andra initiativtagaren Måd Olsson Wannefors.

– Ja sagan är inte död, den bara utvecklas och går igen i tv-spel till exempel, säger Kerstin.

Berättelsen presenteras i form av en tidslinje som börjar med en fabel från år 1235. Därefter får besökarna se hur några av de klassiska sagorna växte fram. Kerstin håller upp en mörk skiss som föreställer en kvinna.

– Vet ni vilken saga det här är? Det är Askungen. Men i dag känner många bara igen Disneys version, säger hon.

När det står 1960-tal på tidslinjen kommer Kerstin och Måd med i berättelsen. Då började de göra egna bokillustrationer och sedan dess har de bara fortsatt. De är båda illustratörer, konstnärer och grafiska formgivare som har varit med om hur yrket har förändrats.

Medeltiden kändes igen

Tanken med utställningen är att reflektera över sitt förhållande till yrket, men också förhållandet till boken, sagan, historien, bokstäverna och tekniken. För när Måd och Kerstin besökte Medeltidsmuseet för att göra tidslinjen till utställningen var det flera saker från dåtidens hantverk som de kände igen:

– När vi började var det egentligen inte mycket som hade förändrats på 500 år, säger Kerstin.

Oroas av låg läskunnighet

Hon visar hur de tidigare använde gnuggisar och rasterark för att skapa en boksida.

Men sedan datorn kom har hantverket förändrats. Måd berättar om det var när de 1994 gick från att göra böckerna för hand. Då fick hon höra ”du lär dig det här, annars är du död om ett år”. Hon lyssnade till rådet, lärde sig den nya metoden och i dag ser både hon och Kerstin bara fördelar med att skapa böcker med hjälp av datorn.

Men de ser oroande på att läskunnigheten bland barn sjunker. Kanske kan utställningen få fler att intressera sig för böcker. Där kommer det att finnas bokbord och ritövningar som de hoppas ska sätta fart på barnens egen fantasi.

Utställningen riktar sig till både vuxna och barn. Med på programmet finns även ”Sagor för vuxna”.  Då kommer Rina Svensson att läsa sagor för ”mogna lyssnare”.

– Alla har vi varit barn och vi har sagan med oss, säger Kerstin.

Utställning om sagan

Utställningen ”I sagobokens värld” visas i galleri Lyktans i Skogås centrum.

På lördag den 28 februari är det vernissage mellan klockan 12.00 och 16.00.

Utställningen finns att se fram till den 19 mars.

Under utställningen anordnas tre föreläsningar, ”Gustaf Tenggren”, ”Om riddare och riddarsagor under medeltiden” och ”Sagor för vuxna”.