Partiklar. Kvantfysiken gör gällande att samma partikel kan befinna sig på flera olika platser samtidigt. ”Jag vill visa det vi inte ser. Det här är det vi vet hittills”, säger Dennis Doulee.

Dennis har koll på alla dimensioner

En podcast fick Dennis Doulee att inse att han ville ägna sitt liv åt kvantkonst. Han lämnade graffitin och tatueringsstudion och startade ett projekt med målet att populärisera vetenskapen.

  • Publicerad 13:51, 20 nov 2015

– Kvantfysik har fått mig att sluta tro på omöjligheter, säger konstnären Dennis Doulee.

Allt började när han lyssnade på en podcast som handlade om kvantfysik.

– Jag trodde inte på allt de sa om hur partiklar kunde teleporteras.

Han började googla och en ny värld öppnade sig.

– Jag har alltid tittat upp mot stjärnorna och tänkt att det är klart att det finns något där ute, men jag hade inte tänkt att det finns en annan dimension.

Han sätter handen framför ett av sina verk. Den skapar en skugga på väggen.

– Allt som händer i vår tredimensionella miljö sker även i vår tvådimensionella miljö, säger han och ger sig in på ett invecklat resonemang kring hur en fjärde dimension kan förstås.

– Den här tavlan tycker jag skriker dimensioner, säger han.

Kvantfysik är som konsten

När han upptäckte kvantfysiken hade han nyligen börjat på en konstskola i Stockholm. Han såg kvantfysik i allt, och startade ett konstprojekt.

– Den visar något utanför vår verklighet. Kvantfysik är som konsten en värld av verklighet och overklighet.

En professor hörde talas om hans projekt och rekommenderade honom att ställa ut på Alba Nova universitetscentrum.

– Jag har inte gjort något sådant tidigare. Jag har målat graffiti, suttit i en studio och gaddat, varit tränare i amerikansk fotboll och jobbat som elevassistent. Men efter att ha varit på Alba Nova kände jag att det var exakt det här jag skulle hålla på med.

Och så blev det. I december har han vernissage.

– Moroten är att veta vad fantastisk människan är på att tänka. Gång på gång visar vi att vi klarar det omöjliga.

På egen hand har han försökt förstå kvantfysiken. Han började se föreläsningar på nätet, deltog i föreläsningar med masterstudenter på Stockholms universitet och pratade med kvantforskare världen över. Men den kvantkonst som finns i dag har han försökt undvika att studera.

Under projektets gång har han haft nära samarbete med en framstående professor i kvantfysik.

Dennis Doulee ställer sig i mitten av galleriet och ser upp på sina tavlor på väggen framför.

– Jag tycker det är allvarligt, kontrastfullt och sexigt, säger han.

En ny era

Målet med hans verk är att populärisera vetenskapen. Han hoppas att tavlorna ska väcka nyfikenhet hos dem som inte upptäkt kvantfysiken.

– Jag vill visa det vi inte ser. Det här är det vi vet hittills. Någon måste börja visa det. Vi lever i ett högteknologiskt samhälle. När vi kliver in i den här nya eran tycker jag att vi borde ha koll på det här fundamentala sakerna - det som bildar oss.

Men i dag är vi bara och snuddar i början av kvantfysiken, säger han och visar en osynlig tidslinje mellan sina händer.

– Min vision är att när vi är döda ska de här hänga på historiska museum och visa att så här tänkte vi om kvantfysik i dag.

Han tror anledningen till att få har kunskap om kvantfysik är att det är för svårt och att det än så länge inte går att presenterna någon praktisk användning för den kunskap som finns. Men det är han redo att ändra på.

– Nu kör vi. Nu åker vi runt jorden och berättar det här!, säger han.

The Quantum Art Project

Vernissage 5 december klockan 19.00 på Alba Nova universitetscentrum. Utsätllningen pågår hela december.

Konstnären Dennis Doulee har i dialog med kvantfysiker redogjord för vad existens är och kan vara utifrån olika partikelars växelverkan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.