Elevernas berättelser blev teater

TV-spel, skolstress och funderingar kring ifall man kan spela fotboll trots världens alla konflikter. Riksteaterns skolföreställning "Vi hänger inte här, vi går runt" är skapad av 400 workshops och intervjuer med unga i Botkyrka och Norrbottens län. På lördag spelas den i Hallunda.

  • Publicerad 13:47, 15 mar 2016

Vi vuxna kan inte hitta på vad unga tänker och tänker "ja men så här tänker nog unga" om vi vill beröra

Först är det alldeles svart. Sedan börjar ledmotivet till filmen Terminator dunka ut på högsta volym i rummet och i mitten av scenen blir skådespelaren Josef Törner upplyst. Han roterar så att publiken kan se honom ur alla vinklar som om han vore en tv-spelskaraktär.

– Det var en synpunkt från vår expertgrupp att det skulle vara något explosivt i föreställningen, säger regissören Johanna Larsson för att förklara den storslagna, blinkande och högljudda inledningen.

Expertgruppen hon syftar på är sex elever från Grindtorpsskolan som varit med under skapandeprocessen och också är med i filmprojektioner i föreställningen "Vi hänger inte här, vi går runt". Manuset bygger på intervjuer och workshops med högstadieelever i Botkyrka och i Norrbottens län.

– Titeln är ett direkt citat från en av eleverna. Vi frågade "var hänger ni?" och fick svaret att "vi hänger inte, vi går runt" av en av eleverna i sjuan. Det verkade vara äldre som hänger, yngre rör på sig. Det är en rolig grej vi försökt bygga vidare på, säger Nora Bredefeldt, en av skådespelarna.

Besökte högstadieskolor

Hon spelar kurdiska Dabin som slutat spela fotboll för att det känns meningslöst när det händer så mycket dåligt i världen. Var och en av de fyra karaktärerna är sammansatta av tjejer och killar från Botkyrka och Norrbottens län.Temat är identitet och plats.

– Vi hittade återkommande teman som vi försökt att få in i karaktärerna. Det handlar om skolpress, krav som ställs på unga, att tillhöra en minoritet som samer eller kurder, om rasism och svenskhet, säger Johanna Larsson.

Sedan arbetet inleddes i januari har de varit på ett tiotal högstadieskolor i södra och norra Botkyrka.

– Vi skapar en relation till vår publik. Vi kan inte hitta på vad unga tänker och tänka "ja men så här tänker nog unga" om vi vill beröra, säger skådespelaren Maria Grudemo El Hayek.

Donkey Kong inspirerade

Ett annorlunda konstnärligt grepp är tv-spelsreferenserna. I koreografin syns inspiration från äldre spel som Super Mario och Donkey Kong liksom nyare World of Warcraft, GTA och Call of Duty.

– Många har en relation till TV-spel. Vissa har pratat om det som en känsla av frihet, medan andra har en kritisk syn på det - att kvinnliga karaktärer är klyschiga och inte representerar tjejer, berättar Johanna Larsson.

I huvudsak ska föreställningen spelas för skolor, men på lördag har alla chans att få en inblick i ungas syn på livet.

– Deras tankar och upplevelser blir synliggjorda på en teaterscen, det ska inte underskattas, säger Johanna Larsson.

Spelas i Hallunda

"Vi hänger inte här, vi går runt" spelas den 19 mars kl 16 på Riksteatern i Hallunda. Sedan går den ut på turné i övriga landet.

Bygger på unga Botkyrkabors berättelser om att vara ung i kommunen. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Botkyrka kommun.

Biljetter finns på riksteatern.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.