Katarina saknade barnböcker med afrosvenska förebilder - så hon skrev en egen

När Katarina de Verdier blev mamma saknade hon barnböcker där karaktärerna hade mörk hy. Så hon började skriva egna. I hennes böcker är dottern Siri hjälten.

  • Publicerad 13:59, 2 dec 2016

Katarina de Verdiers debutbok Siri, Superhjälten och guldringen ligger på ett vardagsrumsbord i Snättringe. Förra veckan kom den från tryckeriet. Och uppföljningen är redan på gång.

– Nu vill jag helst bara skriva. Det är så roligt att vara skapande, säger Katarina.

Men att bli författare var inget som hon hade planerat. Berättelser hade hon inte skrivit sedan skoltiden. Förrän för fem år sedan, när hon fick sin dotter Siri. Det gjorde Katarina uppmärksam på hur pass få personer med mörk hy som finns representerade i litteraturen. Hon kände att hon var tvungen att börja skriva så att Siri skulle kunna läsa böcker där karaktärerna hade samma hudfärg som hon själv.

– Hittade man böcker med mörkhyade, då bodde de i hyddor. Men det är ju ingen bild som Siri känner igen sig i. I Kenya är det många som lever som vi. De hoppar hoppborg och kör bil. Men det finns de som tror att det knappt finns bilar där.

Bodde i Kenya i ett halvår

Boken är inspirerad av det halvår då Katarina och hennes man bodde i Kenya i samband med att de skulle adoptera Siri. Med boken vill Katarina ge en annan bild av landet.

– Jag vill visa att vi är mer lika än vad vi tror. Vi måste jämföra rätt saker med varandra och synliggöra hela bilden, säger hon och jämför små grodorna runt midsommarstången med traditionella regndanser.

Omedvetna handlingar

När Siri skulle komma försökte Katarina ta reda på vad dottern riskerar att möta i Sverige på grund av sin hudfärg.

– Afrosvenska barn är väldigt utsatta. Vi gör ofta omedvetna handlingar som kan skada barnets självbild och känsla av tillhörighet, säger hon och förklarar:

– Vi majoritetssvenskar måste bli bättre på att lyssna och tänka på hur vi kan göra för att inte återupprepa de kommentarer som de här personerna så ofta får höra. ”Var kommer du ifrån?”, till exempel. Är du uppvuxen i Sverige och får höra den frågan regelbundet, signalerar det tydligt att du inte ses som svensk. Vad gör det med ett barns självbild? 

Hon menar att stereotypa bilder i barnböcker också bidrar till den strukturella diskriminering som finns.

– Boven är ofta överviktig och inte blond. Medan de snygga tjejerna har blont hår och blå ögon. Barn är öppna när de är små, men de fångar också upp det som är normen. Jag tror det är farligt. I förlängningen påverkar det vilka som ses som kompetenta för ledande befattningar på arbetsmarknaden.

Olika bakgrunder behövs

Katarina hoppas nu att de stora bokförlagen ska ta ett större ansvar för att öka representationen. Men för att göra det behövs att människor med olika bakgrunder finns representerade i personalen, menar hon.

Själv fick hon ingen positiv respons från bokförlagen när hon ville trycka sin bok. Istället sålde hon den som e-bok. Och efter att den toppat e-boksförsäljningen i fem månader, bestämde hon sig för att trycka den i sitt eget förlag.

– Uppenbarligen finns det en efterfrågan på andra böcker än de som man normalt satsar på, säger hon.

Nu ser hon fram emot att trycka uppföljningen som bygger på familjens liv i Sverige. Den har Siri, som idag är sju år, varit med och påverkat innehållet i. Bland annat var det viktigt för henne att familjens katter skulle få en plats i boken.

Katarina de Verdier

Bor: Snättringe.

Gör: Jobbar på Länsstyrelsen och skriver barnböcker.

Aktuell med: Boken Siri, Superhjälten och guldringen som bygger på Katarinas familjs tid i Kenya. Uppföljningen planerar hon att trycka till sommaren. I den får läsaren följa familjens liv i Sverige. Illustratör är Alba Smitterberg.

Är medgrundare till: MeR Barnkultur, en ideell, fristående, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen arbetar för att öka utbudet av barnkultur ur afrosvenskt perspektiv och därigenom motverka afrofobin i samhället.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.