Paloma vill ta plats på scen

I morgon avgörs vilka från Stockholms förenade förorter som går vidare till SM i poetry slam 2015. Södra Sidan har träffat en av finalisterna, Paloma Winneth, från Vårby gård. Estradpoesi för henne är ett sätt att få ut tankar och känslor.

  • Publicerad 13:14, 30 apr 2015

Poeten Paloma Winneth pekar upp mot det lilla berget ovanför Vårby gårds tunnelbanestation och berättar att det är en plats med lång historia.

– Jag tycker det är viktigt att lyfta fram historien. Det skapar tillhörighet.

Hon har tidigare anordnat guidade turer i Vårby gård, berättar hon och skrattar åt minnet. Tanken var att ge en annan bild av orten än den ensidiga bild som hon menar att medierna ger av platsen där hon växte upp.

– Mediernas bild gör att de som bor här kommer att ses på ett ensidigt sätt av andra. Därför är det viktigt att vi fyller på med positiva redskap, säger hon.

Bakgrund som skådis

I morgon tar hon plats på scenen i Andra hemmet i Skärholmen. Där ska hon framföra sin poesi. En av texterna som tog henne till finalen i poetry slam handlade om de vita antirasisternas ansvar.

– Vi är många som är trötta på att höra vita säga att de är antirasister. Men vad gör de då? Det räcker inte med att säga att man är antirasist, säger hon.

Paloma Winneths har en lång bakgrund som skådespelare, men att hon skulle stå på scenen för att framföra egenskrivna texter var inget hon hade planerat. Hon hade bara provat på estradpoesi två gånger när hon fick se att kulturinitiativet Förenade förorter arrangerade poetry slam. Men hon anmälde sig.

Poesi har alltid varit en viktig del av Paloma Winneths liv, berättar hon.

– Jag älskar all slags poesi och just estradpoesi är väldigt tilltalande. Jag gillar att experimentera med olika tilltalsformer.

Visst drar hon nytta av teatern. Framträdandet är en stor del av det, menar hon.

– Samtidigt är det är helt andra nerver än att stå på scen som skådespelare. Det här är så personligt. Det är åsikter och känslor i både ord och uttryck.

Inspirerades av Ken

Paloma Winneths skrev ofta som tonåring.

– Jag och min kusin brukade skriva texter om våra högstadieproblem inspirerade av Blues och Kens första skivor, säger hon och skrattar.

Men sedan slutande hon skriva. Det var först för drygt två år sedan när hon gick igenom en svår period i livet, som hon tog upp skrivandet igen.

– Då skrev jag mest för att skriva av mig, sedan har det bara utvecklats.

Första gången som hon framförde sin egen text för en publik var på en teaterföreställning i höstas. Då tog hon upp ämnet vithetsprivilegier.

– Det handlar om att man måste ge plats. Det höjs inte lika många ögonbryn när man pratar om feminism och att man ska ge plats åt kvinnor, som när man pratar om att ge plats åt rasifierade personer.

Egentligen vill hon inte tävla i konst, berättar hon.

– Men jag ser det som en plattform för att dela med mig av mina texter. Det behövs representanter av kvinnor, rasifierade kroppar och kroppar med olika funktionsvarianter. Det behövs förebilder. Därför är det viktigt att vi ställer upp. Vi måste visa kommande generationer att det lönar sig, säger hon.

Poetry slam

I morgon, 3 maj, kommer åtta finalister tävla om vilka som ska representera Stockholms Förenade förorder i Poetry slam-SM 2015.

Tid: 17.00.

Plats: Andra hemmet.

...och på lördag, 9 maj, utses vilka som ska representera Huddinge.

Tid: 14.00.

Plats: Folkets hus i Huddinge.

Poetry slam är en tävlingsform där grundreglerna är att dikterna skall vara originaltexter framförda av poeten själv inom en tidsram av tre minuter. I år är det 20-årsjubileum för Poetry slam i Sverige. 

SM-finalen hålls i Kulturhuset i Stockholm 16 maj.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.