Ny rap. Vill du vara med och spela in musikvideon till Aleph Tav och KID-S.L.A.P nya låt? Besök Torpet i sommar. Foto: Sara Ringström

Raplåt mot våldet enar Huddinges unga

Det räcker. Fortsätter våldet ­försvinner vi alla en efter en. Det är budskapet i en ny låt av rapparna och fritidsledarna Alef Bekele och Daniil Tomas. I sommar ska de spela in en musikvideo till låten tillsammans med ungdomar från hela Huddinge.

  • Publicerad 17:24, 23 maj 2017

De första verserna skrev Alef Bekele, även känd som Aleph Tav, redan för drygt ett år sedan.

– Jag ville säga ifrån: Nu räcker det med våldet. Nu ska vi visa kärlek.

Våldet fortsatte. Frustrationen växte. Hur kan vi se på när de försvinner en efter en? frågar han.

2016 inträffade 119 bekräftade skjutningar i region Stockholm. Tio döda, 47 skadade. Dödsskjutningarna fortsatte in på 2017. Och i februari föll en person i 20-årsåldern från Segeltorp offer för det dödliga våldet. Han brukade vara på mötesplatsen Torpet där Alef Bekele jobbar.

– När han dog fick låten ännu mer betydelse, säger Alef Bekele, men är noga med att låten inte bara är till honom.

Den rör alla, menar Daniil Tomas, även känd som KID-S.L.A.P, som också jobbar på Torpet och har skrivit låten tillsammans med Alef Bekele.

– Vi nämner några namn från olika skjutningar, men det här kan hända överallt, när som helst och vem som helst. Viktigast nu är budskapet: Kärleken vinner, säger han.

De spelar början av den sex minuter långa demon i högtalarna på Torpet. Få har hört hela.

– Den är aggressiv i början, sen blir det en helt annan låt, med kör och stråkar. Man kommer fatta när man ser hela paketet, med videon, säger Daniil Tomas.

Projektet har blivit större än vad de vågade tro när de började.

– Det är inte bara vi längre. Vi är så många som tillsammans står och sprider det här budskapet, säger Alef Bekele.

Under en vecka på sommarlovet kommer ungdomar på Torpet spela in musikvideon. Samtidigt kommer unga från andra delar av Huddinge, genom filmprojektet ErFilm, dokumentera musikvideoinspelningen genom att spela in en egen film.

– Ungdomar kommer att vakna till på ett helt annat sätt eftersom de får vara delaktiga själva. Jag tror det kommer bli en väldigt känslosam vecka för många och att vi kommer få möta en massa kärlek och respekt, säger Sofie Conte som även hon är musiker och fritidsledare på Torpet.

– Flera av de ungdomar som kommer vara med i musikvideon kände han som blev skjuten. Det är klart att det kommer bli speciellt för dem. Jag tror det här kommer göra att de kommer närmare varandra, säger Alef Bekele.

Han hoppas att de som hör låten, som kanske redan ”är i trubbel”, ser att det inte är kört. Att det går att går att ta sig ur.

– Vi vill inte att folk ska komma och säga ”Oh coolt, fet vers!”. Visst det är kul, tack, men vi vill hellre höra ”Oh det här fick mig att tänka till”, säger Daniil Tomas.

Alla har ett ansvar att göra något, menar han.

– Du frågar vad som behövs för att stoppa våldet. Det finns inte ett svar. Det handlar om skillnaden mellan att göra något eller inte göra något alls. Det kanske börjar genom att bara säga hej till busschauffören. Vi kan alla dra vårt strå till stacken och vi gör det genom den här låten, säger Daniil Tomas.

Gör något! ”Den är inte riktad till förövarna. Vi alla har ett ansvar. Det handlar om civilkurage”, säger Daniil Tomas, eller KID-S.L.A.P, som skrivit en låt för att sätta stopp för våldet. Foto: Sara Ringström

Låtsläpp. ”Jag längtar tills den blir klar. Det här har varit det jobbigaste projektet jag gjort. Men det kommer vara värt det i slutändan”, säger Alef Bekele, eller Aleph Tav. I sommar ska de sista bitarna till det drygt ettåriga låtprojektet göras klart.

Ur En efter en

”Livet är kort, så se till o spendera så mycket tid som möjligt med de som betyder mest för dig, låt oss krama om varandra och fråga oss själva, är det så här vi vill leva? Vi kommer ingenstans med hat det är kärlek vi ska vända oss till nu”

Vill du spela in en musikvideo?

Alla ungdomar mellan 12 och 15 år som vill vara med i musikprojeket är välkomna till Torpet vecka 24, vardagar mellan klockan 16.00 och 21.00!

Anitvåldslåt. I februari sköts en ung man från Segeltorp. ”Vad ska vi göra för att det här inte ska hända? Vi gör en låt. Den här är till honom och alla andra i samma situation”, ­säger Daniil Tomas i mitten. En musikvideo ska spelas in tillsammans med ungdomar som en del av sommarverksamheten på mötesplatsen Torpet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.