Segeltorp spökar i Fridas bok

En däckfirma i Segeltorp centrum gav Frida Andersson Johansson inspiration till en skräcksaga. Snart debuterar hon med boken ”Dränkt” där det visar sig att Segeltorp inte är så lugnt under ytan.

  • Publicerad 01:15, 15 jan 2015

Frida Andersson Johansson slår sig ner på en stol i sitt vardagsrum i Segeltorp. I en bokhylla står skräckromaner i långa rader. Snart kan hon lägga till en bok i samlingen – sin egen roman ”Dränkt”.

Det var för tre år sedan, när Frida Andersson Johansson satt och sökte bland bostadsannonser i Segeltorp, som hon fick hon syn på den gamla däckfirman i Segeltorp centrum.

– Jag började fantisera om att det var någonting skumt där, berättar hon.

Tanken blev startskottet till ”Dränkt” som i dag är nästan helt klar för utgivning. Romanen handlar om Segeltorpbon Unn som under en joggingtur i Glömmstaskogen drabbas av hallucinationer och kommer i kontakt med en mystisk granne. Det visar sig att Segeltorp inte är så lugnt under ytan. Hon dras in i en rad märkliga händelser som tycks ha samband i hennes förflutna.

Miljöerna från boken är från Segeltorp. Men karaktärerna är påhittade.

Inte om grannarna

– Några har sagt ”Aha är det dina läskiga grannar du skriver om?”. Men det är inget som baseras på de riktiga grannarna, säger hon och skrattar.

– Den utspelar sig i en verklighet, men har övernaturliga inslag. Det är en blandning mellan skräck och urban fantasy, eller kanske snarare suburban fantasy.

Tidigare har hon skrivit en deckare, men den gavs aldrig ut eftersom att var flera saker som saknades, menar Frida Andersson Johansson. Nu har hon börjat ”spöka till” deckaren för att göra den bättre.

– Att läsa skräck är lite som att åka berg- och dalbana. Det ska kittlas i magen.

Arbetet med att skriva ”Dränkt” har varit som en hobby vid sidan av hennes arbetet som journalist. Genom sitt bloggande har hon fått kontakt med andra outgivna författare. De har gett varandra stöd och tips under skrivprocessen.

– Det är väldigt roligt att skriva för det är lite som att läsa, man vet inte riktigt vad som ska hända.

Förlaget lades ner

”Dränkt” skulle ha kommit ut den 30 januari, men när allt var klart för utgivningen fick hon veta att förlaget som skulle ge ut boken hade lagt ner.

– Jag trodde först att jag skulle bryta ihop, men i stället blev jag arg och full av energi. Jag tänkte bara: Den ska ut!

Hon tog direkt att kontakt med olika förlag. Nu har hon ett nytt förlag som kommer att ge ut boken i mars. Men redan innan utgivningen har hon nya projekt på gång.

”Blir kuslig”

För Frida Andersson Johansson verkar springa in i bokidéer när hon minst anar det. En dag slog hon huvudet i en drömfångare när hon städade sin dotters rum. Det födde idén till en barnbok som hon nu håller på att skriva.

– Den kommer att bli kuslig.

Romandebut

Segeltorpsbon Frida Andersson Johansson är aktuell med sin debutroman.

Hennes skräckroman ”Dränkt” skulle ha kommit ut den 30 januari, men förlaget har lagt ner.

Dränkt kommer i stället att ges ut i mars på annat förlag.

Nu skriver hon på en ny barnbok.