Lena Malmborg

Småländsk Södermalmsbo. Kulturkonsulent och klubbarrangör. Musiker och låtskrivare. Mamma till tre ljuvliga och livliga sjörövare. Drömmer sedan länge om en hel natts sömn.

Midnattsloppet, Kulturfestivalen, Nytorgetsfestivalen och ont i magen över Stockholmsgräddan.

  • Publicerad 23:51, 20 aug 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Helgen gick snabbt och var innehållsrik:
- Pizza och bärs på balkongen i fredags. Skönt o pusta ut efter första veckan på jobbet, som avrundades med möte kring den nya regionala kulturplanen. Spännande och intressant!

- Storstädning hemma i lördags. Tråkigt och nödvändigt, men så gött när det är klart!

- Fika hos syrran på Hornsgatan. Mys som vanligt.

- In till kulturfestivalen en megasnabbis då ärendet egentligen var att möta upp svägerskan för att hjälpa till med bagage och bebis vid Centralen. Smockat city igår alltså!

- Middag med båda svägerskor innan det var dags för Midnattsloppet! Så kul! För att nästan ha gett upp runt 6 km (började alltså gå och kände att nu pallar jag inte mer), då jag gick ut alldeles för hårt, är jag ändå nöjd med 49,26. Göttast är att jag inte behöver springa mer nu och att jag fick god pulled pork-macka med öl efteråt!

- Idag gick vi till Nytorgets härliga festival! Barnen tyckte musiken var för stark, så det var mest parken och loppisen vi gick till, där jag tappade bort Bossan i en minut och tänkte att nu är det kört. Han hade lyckligtvis sprungit till gungorna igen och TUR för mig att syrran råkade stå just där och vänta på oss. UNGE.

- Solna och lite häng med storsyrran.

Fin helg förutom barnens alla bråk.

Läste just Mustafa Cans och Anders Ahlgrens ”Stockholm skapar med ångest än drömmar” (SVD) och känner efter denna helg extra mycket ambivalens kring att vara Södermalmsbo.

I texten blandar de tankar och åsikter med fakta, som dessa för att ge några exempel:

”Skillnaden i förväntad livslängd mellan en lågutbildad i Vårby och en högutbildad i Danderyd är 18 år.

Mellan 1990 och 2015 ökade medelinkomsten för invånarna i innerstaden med 64 procent medan ökningen i Skärholmen bara var 1 procent. Under samma tid hade den högsta inkomstgruppen ökat sin andel av befolkningen i innerstaden med 62 procent.

I Rinkeby lever 42 procent av barnfamiljerna i relativ fattigdom. I Södra Ängby bara 2.

Medelårsinkomsten i Södra Ängby är 560 000, i Rinkeby 127 000.

I Stockholms stads broschyr ”Vision2030 Framtidsguiden” berättas om mångfaldsstaden som bygger integrerat: den sammanhållna staden ”utan fysiska och sociala barriärer”.

Det finns inte ens en antydan om att antalet hyresrätter minskat drastiskt, bostadsrättspriserna skjutit i höjden eller tanken att allmännyttiga hyresrätter med modesta hyror kanske borde byggas i Djursholm, Östermalm, Kungsholmen eller Södermalm för att minska den etniska och ekonomiska segregationen.

Och var är reflektionen om hur vi uppfattar varandra? Geografin påverkar vilket värde vi tillmäter människan. Innerstaden blir platsen för de framgångsrika, intressanta, kreativa, medvetna och toleranta.”

Får lite ont i magen faktiskt, känner att jag måste försvara mitt val att bo här, och att jag kanske borde flytta till Rinkeby för att minska enfalden här. Jag kände den så starkt idag på Nytorget.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Överraskningar förgyller livet.

God kväll! Att få överraska andra är underbart. Till exempel när jag kom hem med semlor för ett veckor sen, och sa att vi skulle äta dem innan middagen. Det var stora frågande ögon – ”Va? Får vi äta innan middagen??”tisdag 20/2 22:41

Mänsklig värme.

Alla hjärtans dag och striden om kommersiellt jippo mot de mysiga kärleksbilderna är råhet. Instaflödet visar alltifrån ljuvliga buketter till ett starkt motstånd. Ja, vad säger vi om detta? Finns det några rätt eller fel? Några känner säkert en viss osäkerhet: onsdag 14/2 23:05

Hur intressant är ett barn- OCH vuxenvänligt konsertställe för dig?

Hej! Nu kan jag inte ens minnas när jag skrev sist. Det är som det är. Hjärnan har jobbat på rätt bra, och jag skulle säkert kunnat skriva om en hel del, men jag har gått in för jobbet och försökt vara närvarande (sjukt uttjatat begrepp ändå) med barnen. Skalat bort kompisgäng och fläng (tråkigt, men har behövts). Nåväl, nu kliar det lite i skrivarfingrarna, och jag vill fråga er:tisdag 13/2 22:03