Alltid bra tryck på Natten

Balladklubben Natten tar hela Stockholm med storm. tog ett tryckarsnack med en av grundarna, Göran Lagerberg.

  • Publicerad 10:15, 14 aug 2014

Beskriv en bra tryckare?

– Det ska gärna vara ett pampigt uppbyggt arrangemang med mycket stråkar. Det är extremt viktigt med en refräng som alla kan sjunga med i. Man ska direkt fatta vilken låt det handlar och sedan bara kunna skråla.

Varför fungerar powerballader så bra?

– Folk har gjort lugna låtar i alla tider. Men nu vågar folk vara lite mer pretentiösa, det är okej att våga trycka på de stora knapparna. Den kaxiga och okänsliga attityden fungerar inte längre.

Var det någon ironisk baktanke när ni drog i gång Natten?

– Verkligen inte, det var fullaste allvar. Både jag och Jens (Sjögren, grundare, red. anm.) älskar tryckare. Tidigare har det varit lite guilty pleasure att gilla ballader, men nu har det blivit okej att gilla sådan typ av musik.

Hur skulle du beskriva Natten?

– Lite som ett mellanstadiedisco för vuxna. Det är en bra blandning av allsång, ringdans och par som dansar tryckare. Musiken gör att alla avväpnas och det finns sällan några besökare som bara står och försöker se balla ut.

Har du något bra tryckarminne?

– För fyra somrar sedan blev jag uppbjuden av en tjej på Natten. Nu i höst ska vi gifta oss.

Något hemskt minne?

– Vissa låtar kan ge mig en klump i magen. ”Wind of Change” med Scorpions kan till exempel påminna mig om en svunnen tid och olycklig kärlek. Och det finns nog en hel del killar, mig inkluderad, som helst vill glömma när de fick stånd under en tryckare i mellanstadiet.

Hur är en bra tryckardansör?

– Egentligen är det ju hur enkelt som helst, det är ju bara att stå och gunga, och inte sjunga med för högt nära danspartners öron. Jag tycker det är viktigt att vara seriös, våga bjuda upp och ta det på allvar. Man ska absolut inte tro att en tryckare bara går ut på att ragga. Det handlar om närhet och att väcka det goda och solidariska inom oss.

Det finns många nya ballader som aldrig spelas. Varför byter ni inte ut låtarna oftare?

– Vi spelar nya ballader men det är svårt att byta ut de största klassikerna i slutet av kvällen. De växer in i spellistorna successivt men visst spelar vi nytt.

Eftersom Natten nu är så populär, varför arrangeras den så sällan?

– Både jag och Jens har ju bara den här klubben som hobby. Samtidigt vill vi skapa en längtan efter nästa gång, både för oss och för våra gäster. Men ibland dröjer det nästan alldeles för länge.

Fakta

Nästa Natten

Vad: Årets första och sommarens enda Natten.

Var: Färgfabrikens stora sal, Liljeholmen.

När: Lördag 23 augusti kl. 21–03.

Mer: www.fargfabriken.se