Svårfunnen identitet. I dag har Manne af Klintberg levt fyra decennier i clownkostymen – men trots en stor uppmärksamhetstörst som barn dröjde det länge innan han hittade clownkarriären. Foto: Karin Nilsson

Så blev Manne hela Sveriges clown

I 40 års tid har barn fått känna sig smartare än Clownen Manne. Mannen bakom lösnäsan har däremot ett sällsynt läshuvud.

  • Publicerad 10:30, 15 jun 2013

Manne af Klintberg tar emot oss i sin våning i sekelskifteshuset väster om Liljeholmsbron. Han berättar att det en gång kallades municipalhuset och innehöll polisstation, läkarmottagning och skola. Manne visar oss in i köket och redogör för de oegentligheter som husets tidigare ägare hade för sig innan det bildades en bostadsrättsförening och nämner i förbifarten att det vackra köksskåpet av en händelse är köpt av mannen bakom en annan berömd clown – Ronald McDonald.
I sommar spelar Manne föreställningen ”Min Bror! Min Bror!” runtom i stans parker, det är samma föreställning som han slog igenom med för 40 år sedan. Men resan till clownrollen har varit krokig.
– Man skulle kunna säga att det började när jag som älskad lillebror med tre äldre syskon fick en lillebror. Jag var tre år, vilket är en känslig ålder. Jag betedde mig förskräckligt åt för att få uppmärksamhet. Jag var dum mot honom, gjorde mig sjuk och ramlade, säger Manne.
I samband med konfirmationen vände den uppmärksamhetstörstande Manne sin energi mot kristendomen
– Det religiösa språket gjorde mig upphetsad. Det var häftigt att stå och läsa texter som innehöll så starka känslor.

Omvärderade livet
Han pluggade latin och grekiska för att bli präst, men tröttnade på Svenska kyrkan när det blev tydligt att många motsatte sig kvinnliga präster.
När han fyllde 18 inträffade en olycka som fick honom att omvärdera sin syn på livet.
– Jag spelade bandy och ramlade med huvudet före på isen och spräckte hjärnhinnorna. Jag höll på att stryka med.
Efter olyckan blev han liggande länge på sjukhus. För att fördriva tiden lånade han böcker från bokvagnen och slukade 2 000 (!) sidor per dygn. I bokskörden fanns ”En clowns åsikter” av Heinrich Böll, en bok som gjorde avtryck. Men det skulle dröja ännu ett tag innan han själv blev Clownen Manne.
– Jag fick en helt annan syn på livet efter olyckan. Nu spelar det ingen roll vad jag gör längre, jag kan lika gärna göra farsan glad, tänkte jag. Han var jurist och var besviken över att ingen av mina syskon läst juridik. Så jag läste juridik tills jag träffade en kvinna som var konstnär och tyckte att juridik var tråkigt. Och jag höll ju med.
Han la juridiken på hyllan men konstaterar att han haft nytta av kunskaperna. ”Jag blir inte lurad så lätt”, säger han.

För döva öron
Tillsammans med sin första fru fick Manne en dotter som visade sig vara döv.
– Då började jag fundera på hur man kan ge språk till ett barn som inte hör.
Manne berättar detaljerat och inlevelsefullt om hur han hamnade på mimlinjen på Statens dansskola, om olika läromästare och hur det kom sig att han flyttade med en utbrytargrupp till Jämtland och Institutet för scenkonst. Någonstans här emellan hann han delta i Almstriden, få fingret demolerat av en polisbatong och träffa sin nuvarande fru Karin. Jag gör mitt bästa för att hänga med att anteckna.
I Jämtland fick ordföranden i Dövas Förening nys om Mannes scenfärdigheter och bestämmer sig för att övertala honom till att sätta upp en Lucia-föreställning.
– Jag förklarade att man inte snyter ut en mimföreställning ur näsan, det kan ta år. Efter det dök vi på varandra med jämna mellanrum och han frågade om jag hade något och jag sa nej, inte än.
En vecka före Lucia 1972 slog sig ordföranden ned vid Mannes köksbord och deklarerade att han skulle stanna där tills Manne sagt ja. Han fick stanna i många timmar.
– Till slut kom hans fästmö och sa åt honom att han fick ge sig och slet honom därifrån.
Men när de väl satt sig i bilen för att köra därifrån sprang Manne ut och stoppade bilen. Han tecknade att ja, han skulle göra föreställningen. Förställningen som sattes upp en vecka senare var ”Min Bror! Min Bror!”, samma som han nu turnerar med.

Publiken sig lik
Enligt Manne är publiken för fyrtio år sedan väldigt lik dagens publik.
– Barnen är sig väldigt lika. Jag läser mycket om hjärnan, den tar en halv miljon år på sig att ändra sig. Hjärnan svarar på vissa stimuli. När jag kommer in klädd som en clown så vet publiken att det är på skoj. Det är så dumt och det är så roligt. Jag försöker inte berätta något djuplodande, det handlar om kommunikation. Det är jätteviktigt för barn att bli sedda och bekräftade. Här får de känna sig smartare än en vuxen.

Mer om Manne

Namn: Manne af Klintberg.
Ålder: Fyller 68 i sommar.
Familj: Hustrun Karin, döttrarna Juli och Maria och sönerna Olle och Anders. Barnbarnen Hjalmar, Algot, Alvar och Egon, 
och ett till på väg.
Aktuell med: Firar 40 år som artist med föreställningen 
”Min Bror! Min Bror!”, som han en gång slog igenom med. 
Se www.stadsteatern.stockholm.se/parkteatern för spelschema.
Är ordförande i föreningen Lekfrämjandet IPA Barns rätt till lek.

 Tre lokala favoriter
Cykelaffären i Midsommarkransen: ”Den är trevlig och har bra service.”
Liljeholmen centrum: 
”Gallerian är ett jättelyft 
för Liljeholmen, speciellt Ica är jättebra.”
Sjön Trekanten: ”Där åker jag skridskor på vintrarna.”

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

12 års fängelse för gängmord i Östberga

Nyheter Tingsrättens dom: En ren avrättning Sommaren 2017 sköts en 20-årig man ihjäl i ett garage i Östberga. Idag dömdes en 35-åring till 12 års fängelse för medhjälp till mordetonsdag 12/12 12:24

Bankens flytt upprör Sköndalsbor

Nyheter Läsare: Nonchalant och uselt Handelsbanken stängde sitt kontor i Sköndals centrum nyligen, då försvann även bankomaten som fanns i centrum. Riktigt uselt beslut, tycker läsare.onsdag 12/12 11:51