Veckans Pinuppa-Fräulein Frauke

  • Publicerad 16:51, 9 apr 2011


Foto: Christine Holm

Den svenska burleskartisten Fräulein Frauke är tjejen med många ess i rockärmen, inte bara som burleskartist utan även som jazzsångerska och cabaretproducent.
Hon driver Fröken Frauke Presenterar, en old school burlesque-, jazz- och cabaretklubb på Nalen, men även med har även andra event i Stockholm.
Hon och hennes man, fotografen John Paul Bichard, har ett företag där dom håller i workshops och Pin-up photo shoots, tillsammans med olika fotoprojekt, både på konstnärlig basis och mer kommersiellt.

Hur började allt detta med burlesk för dig ?

En svår fråga, jag vet inte exakt "hur" det började, men jag har alltid varit intresserad av cabaret, gamla Hollywood musikaler, glitter och glamour. Jag började sjunga rätt tidigt och önskade att jag hade levt på 60-talet och jobbat med Hasse och Tage... Sexualitet och erotik har också alltid varit för mig väldigt intressanta frågor och nån stans i detta virrvarr kom burlesken in i mitt liv.


Foto: John Paul Bichard

Vad är det som är så fascinerat med detta?

För mig är burlesken den ultimata konstformen att utforska alla dessa underbara ämnen genom, och på mina egna villkor. Dessutom är det fantastiskt kul och spännande att stå på scen! Men att  just allt är tillåtet är väldigt kreativt, och jag tycker att den sexuella biten, eller den potentiellt sexuella biten (all burlesk är inte alls "sexig") är spännande att undersöka och ifrågasätta.


Foto: Per Fogelberg

Första gången jag såg dig var på Berns när du lanserade Burleskkalendern, med fotografier av den svenska burleskeliten. Du sjöng för aftonen men överraskade under skönsången med att ta av dig kläderna. Jag undrar, vad kom först, sången eller burlesken? Eller kom dessa intressen samtidigt?
Det var sången som sagt, som jag har hållit på med sens jag var liten. Jag har även alltid haft ett väldigt underklädesintresse och jag började modella som pin up- och retromodell. Jag blandade helt enkelt modellandet med jazzsång och stripmoment för livescener.

Foto: John Paul Bichard

Du är gift med fotografen John Paul Bichard, som också fotade Burleskkalendern. Vad jag har förstått är ni ett team som arbetar tillsammans. Hur går det att arbeta med sin partner? Hur inspirerar han dig?

Ja, vi arbetar tillsammans nu med allt vi gör, ett riktigt familjeföretag! För oss går det väldigt bra, det är underbart att ha någon som du verkligen litar på och respekterar att bolla ideér med och så vidare. Vi lägger ner i princip all vår tid på "jobb", vi jobbar med konst, fotografi och burlesque/events, vilka alla är ämnen som inte är så lätta att hantera alla gånger. Det är inte ett nio till fem jobb precis, så att få tillbringa all den tiden tillsammans är jättebra. Men det kan också vara knivigt. Var gränsen går mellan jobb och privatliv är något vi ständigt försöker jobba på och förbättra, vi har nån slags regel att inte prata jobb i sovrummet. Det går sådär kan jag säga...
John Paul inspirerar mig otroligt mycket, han är fantastiskt duktig på det han gör, han kan bokstavligen förvandla en fjäder till en höna! Och för mig betyder det väldigt mycket att en sådan person tror på mig och mina kvaliteter och har valt att jobba med mig.


Foton: John Paul Bichard

Hur ser din framtid ut? Vad gör du om fem år?
Oj, vem vet? Jag kommer nog fortsätta att organisera coola saker och uppträda, jag hoppas på att vi har gjort flera riktigt coola konstprojekt, att min konst och min passion har tagit mig till flera ställen ut i världen och att vi mår bra och har hälsan.


Vad händer i kväll för dig?

I kväll uppträder jag på premiären av PrettoBrutal, en ny klubb i Slakthuset. Det ska bli väldigt kul. Det är livemusik, och performancekonst och hela balleten, och själv ska jag sjunga i rysk uniform och uppträda med mitt Birdcatcher-nummer.


Foto: Robert Milovan

Se Fräulein Fraukes hemsida.

Pssssst!

Som sagt missa inte! I kväll är det premiär av Klubb Prettobrutal på Slakthuset. Det kommer bjudas på burlesk ,livemusik massa dj:s.
Entre: 120 kr (fri entre före 22.00).
Kl: 20.00-03.00.
Slakthuset vid Globen, Slakthusg. 6, Stockholm.

Läs mer om detta på Klubb PrettoBrutals hemsida.

Give more av  denna ”La Droga”Det var med spänning och excitement jag skulle gå på premiären av  La Soirée show på Tyrol den 16 mars. Då jag såg förra årets show La Clique hade jag höga förväntningar på denna.
På röda mattan anlände jag och min vän och designer Malin Ehlin. Vi var självklart uppkläda från topp till tå, det var ju premiär! Det bjöds på kändismingel och buffé och skumpa. Vi intog våra platser med våra glas bubbel och med spänd förväntand.

Så mycket som jag skrattade och skrek har jag inte gjort på länge. Detta är galet vacker underhållning på högsta nivå. Jag blev inte besviken, de hade lyckats överträffa förra årets show. Det var spännande, läskigt, vackert, absurt – helt enkelt mindblowing!

Amy G , Foto: Perou

The English Gents, foto: Olivia Rutherford


Yulia Pikhtina, foto: Perou

Jag blev hypnotiserad av vissa uppträdanden där det var näst intill drömsk vackert. Det var snyggt, elegant, glamoröst, busigt, sexigt och flörtigt, men framför allt de tre stora P:na – Proffsigt med Pondus och Perfektion. En ny tändning för ens sinnen. Lite som av en elstöt väcktest man till av de nya sätt som dagens underhållning kan uttryckas på.
Till nykryddade gamla sköna nummer tillsammans med nya artister och galenskaper satt jag hänfört beundrande hela kvällen. Tack säger jag till La Soirée för att ni finns! Tack Brett Haylock, som är den kreativa producenten, för att ni visar detta för oss svenskar. Jag har sagt detta så många gånger men vi behöver detta! Och det är uppskattande. Under pausen pratades det ivrigt om just att hur underbart galet bra detta är. Att vi behöver detta för att öppna våra vyer av vad underhållning kan vara.

Mooky, foto: La Soirée


Frodo, Foto: Olivia Rutterford

Jag hoppas att de kommer igen med detta geniala underhållningskoncept. Jag tror jag här med får erkänna att jag har blivit beroende av ”La Drogen”. Jag vill bara ha mer MER!
Jag lyfter av hatten och niger för La Soirée för denna gång. Hoppas de kommer tillbaka med mer galenskap och magisk scenskönhet.


Ursula Martinez, foto: Prudece Upton


Skating Willers, foto: Peruo


Le Gatean Chocolat, foto: La Soirée

Showen håller på fram till den 17 april. Jag rekomenderar varmt att gå på den, ni kommer inte ångra er, JAG LOVAR!!!
Läs mer och boka biljett på Södrateaterns hemsida.
La Soirées hemsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.